Pártok támogatottsága és politikusok népszerűsége, 2017 július

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 25 százalék. Az MSZP valamint a Jobbik tábora is egy-egy százalékpontot csökkent, így a pártok támogatottsága 13 százalék, illetve  10 százalék. A többi párt támogatottsága nem változott. Az LMP és a DK támogatottsága változatlanul 3-3 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban nem érte el az egy százalékoat, és most sem sikerült ez a Párbeszédnek, és az MLP-nek sem. A Kétfarkú változatlanul 1 százalékon áll, a Momentum Mozgalom támogatottsága április óta 2 százalék.

2017_07_ppref_idosor.png

 

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, július 13 és 18 között, 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését.  Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 25 százalék. Az MSZP valamint a Jobbik tábora is egy-egy százalékpontot csökkent, így a pártok támogatottsága 13 százalék, illetve  10 százalék.

Fidesz szavazóinak száma a múlt a hónapi nökvekedés után, most egy százalékpontot csökkent, és így 25 százalék. A párt szavazóinak aktivitása továbbra is magas.

Az MSZP támogatottság öt hónapi változatlanság után egy százalékpontot csökkent, és most 13 százalék. A párt szavazóinak aktivitása némileg csökkent.

Jobbik támogatása a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, most pedig csökkent, így 10 százalék. A párt támogatottsága egy éve a 10-11 százalékos sávban van. A Jobbik támogatóinak aktivitása azonban most némileg növekedett.

2017_07_ppref.png

A többi párt támogatottsága nem változott. Az LMP és a DK támogatottsága változatlanul 3-3 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban nem érte el az egy százalékoat, és most sem sikerült ez a Párbeszédnek, és az MLP-nek sem. A Kétfarkú változatlanul 1 százalékon áll, a Momentum Mozgalom támogatottsága április óta 2 százalék.

A bizonytalanok aránya két százalékpontot növekedve 41 százalék.

2017_07_ppref_idosor.png

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége múlt hónapi két pontos növekedés után, most két pontot csökkent, így 40 pont. Ez januárhoz képest összesen kilenc pontos visszaesés.

Botka László (MSZP) népszerűsége a ebben a hónapban is két pontot csökkent, így 39 pont. Ez januárhoz képest egy pontos csökkenés – Orbán és Botka között a különbség továbbra is hibahatáron belüli.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége múlt hónapi két pontos növekedés után, most két pontot csökkent, és így 34 pont. Ez januárhoz képest három pontos növekedés.

Gyurcsány Ferenc (DK) nem változott, 18 pont. Ez januárhoz képest három pontos csökkenés.

2017_07_pol_nepsz.png

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Vasárnapi Hírekre is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2017. július 13-18 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1001 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.