Pártok támogatottsága és politikusok megítélése

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora egy-egy százalékpontot növekedve, 14 és 11 százalék, így a pártok közt a két hónapja kialakult különbség is megmaradt. 

2017_03_ppref.png

Orbán Viktor (Fidesz) ismertsége 96 százalékos, népszerűsége 44 pontos, ami viszont hibahatáron túli, 5 százalékpontos csökkenésBotka László (MSZP) ismertsége januárhoz képest három százalékpontot növekedve, 81 százaléknépszerűsége ugyanezen időponthoz képest két százalékpontot növekedve, 42 pontVona Gábor (Jobbik) ismertsége nem változott, 92 százalékNépszerűsége két százalékpontot növekedve 33 pontGyurcsány Ferenc (DK) ismertsége 95 százalék, népszerűsége 21 pont.

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9 és 14 között, 1054 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora egy-egy százalékpontot növekedve, 14 és 11 százalék, így a pártok közt a két hónapja kialakult különbség is megmaradt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Egyesületet is 1-1 százalékon áll.
Fidesz szavazóinak száma két százalékpontot növekedve visszatért a két hónapja mért értékhez, 25 százalék. Így a párt elmozdult idei mélypontjáról.

Az MSZP támogatottsága két hónapja egy százalékpontot növekedett, majd egy megtorpanás után erre a hónapra újabb egy százalékpontot növekedett, így most 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. A párt ebben a ciklusban harmadik hónapja lépett ki a 10-12 százalékos sávból.

Jobbik támogatása egy százalékpontal növekedett ezen ciklusban mért mélypontjáról, és 11 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

2017_03_ppref.png

A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalékon áll. A DK pedig egy százalékpontot növekedve újra 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékot, csakúgy mint a Párbeszéd és az MLP sem. Ebben a hónapban továbbra is 1 százalékon mérhető a Kétfarkú Kutya Párt, és a Momentum Egyesületet is – amely bár nem párt, így nem választható – mégis, válaszadóink említették.

Az elmúlt hónapok politikai történései, az olimpiai népszavazási kampány, a köztársaságielnök-választás, továbbá Botka László, mint miniszterelnöki kihívó feltűnése és aktív politizálása felrázta a közéletet. Ennek okán a választók a pártok felé fordultak, és majd’ minden szereplő támogatottsága növekedett, míg a bizonytalanok aránya öt százalékponttal csökkent, így 39 százalék.

2017_03_ppref_idosor.png

Az utóbbi időben élessé vált a 2018-as választási küzdelem. Ennek okán vizsgáltuk a főbb szereplők megítélését.

Orbán Viktor (Fidesz) ismertsége 96 százalékos, és érdemben nem változott 2017 januárjához képest. Népszerűsége 44 pontos, ami viszont hibahatáron túli, 5 százalékpontos csökkenés. Ezzel a változással már nem ő az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus.

Botka László (MSZP) az országos politikában való megjelenés óta folyamatosan növeli ismertségét és népszerűségét is. Ismertsége januárhoz képest három százalékpontot növekedve, 81 százaléknépszerűsége ugyanezen időponthoz képest két százalékpontot növekedve, 42 pont. Botka László egyértelműen a legnépszerűbb vezető a bizonytalanok körében.

Vona Gábor (Jobbik) ismertsége nem változott, 92 százalékNépszerűsége két százalékpontot növekedve 33 pont. Saját táborán túl, ahol ő a legnépszerűbb, az értékek meglehetősen kiegyensúlyozottak.

Gyurcsány Ferenc (DK) ismertsége és népszerűsége sem változott érdemben. Ismertsége 95 százalék, népszerűsége 21 pont, amely az ellenfél pártok támogatónak körében egy számjegyű értéket jelent, és a saját táborban, illetve a bizonytalanok körében is a legalacsonyabb.

ism_nepsz_2017_03.png

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Vasárnapi Hírekre is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2017. március 9-14 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1054 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.