Eredményeink

Avagy, amire büszkék vagyunk

A mindennapokban ritkán tudunk szembesülni azzal, hogy vajon mennyire volt pontos a kutatásunk eredménye. Társadalmi attitűdök, piaci trendek néha gyorsan, néha lassan változnak ám az általunk mért adatok csak ritkán vethetőek össze a nyers valósággal.

Ám néha eljön az igazság pillanata: amikor egy közölt eredmény validálható egy nagyjából azonos időben érkező tényadattal. Ilyenek például a választások. Ez itt egy, a teljességre nem törekvő gyűjtés azon adatainkból, amikor ezen helyzet előállt: előzetesen közöltünk egy adatot, rövid időn belül szembe jött a valóság, és minket igazolt.

Főpolgármester-választás: Publicus a legpontosabb

A 2019 október 3-8 között készített és október 9-én a nyilvánosságra hozott 606 fő budapesti választókorú körében, telefonon készített kutatásunk az összes politikus eredményét és a részvételt is a +/-4 százalékpontos hibahatáron belül mérte, és az összes nyilvánosságra került kutatás közül a legpontosabb lett.

Karácsony Gergely: 50.9% — 48.1% (különbség -2,8%.)
Tarlós István: 44.1% — 47.6% (különbség +3.5%.)
Puzsér Róbert: 4.5% — 4.1% (különbség -0.4%.)
Berki Krisztián: 0.6% — 0.2% (különbség -0.4%.)

Részvétel: 51.5 — 53.9% (különbség +2.4%.)

A szombathelyi polgármester választás: Publicus minden száma hibahatáron belüli

A 2029 szeptember 17-23 között telefonon készített kutatásból előzetesen a nyugati.hu és az ugytudjuk.hu is közölt adatokat. Ezek szerint Nemény András 1 százalékponttal vezetett ellenfele, Balázsy Péter előtt, és végül ennyivel is nyert.

A harmadik jelölt, Kocka Tibor a mérés szerint 2 százalékon állt a biztos szavazó, jelöltválasztók körében, és végül 3 százalékot kapott, ami szinten hibahatáron belüli eredmény.

A hibahatáron belüli eredményeikről a nyugat.hu és a Publicus facebook oldala is beszámolt. A nyilvánosságot nem kapott, biztos szavazó, jelöltválasztó számok is hibahatáron belüliek voltak, és a jelöltek sorrendje is pontos volt.

A budapesti előválasztás: Publicus legpontosabb

A 2019 június 16-án közzétett, 11-14 között készített felmérésben 24-21-7 százalékos eredményt mértünk összes megkérdezett fővárosi körében. Ez a biztos előválasztó, jelöltet is választók körében

  • Karácsony Gergely esetén 47,1% (eredmény: 48,9%; különbség: -1,8%.),
  • Kálmán Olga esetén 39,2% (eredmény 36,8%; különbség: +2,4%.),
  • Kerpel-Fronius Gábor esetében 13,7% (eredmény 14,3%; különbség: -0,6%.) eredmény jelent.

Így minden jelölt esetében a különbség bőven a +/-3,46 százalékos hibahatáron belül van, és a jelöltek sorrendje is pontos.

2019-es Európai Parlamenti választás

Az EP választásokon Fidesz-KDNP, az MSZP-DK és a Momentum-Jobbik tömbök összesített eredményeit bőven hibahatáron belül mértük. A kutatások trendje, és az Intézet elemzői sajtómegnyilatkozásaiban jelezték az MSZP -> DK, illetve a Jobbik -> Momentum irányú szavazói mozgásokat. Annak mértéke azonban az utolsó napokban felgyorsult, és az utolsó napok változásai már az utolsó adatfelvétel után történtek, így nem voltak mérhetőek.

Európai Parlament hivatalos mandátumbecslés – a Publicus magyar adatszolgáltató

A 2019 május végi Európai Parlamenti választásokra készülve az Európai Parlament a Kantar Public szakmai közreműködésével hivatalos EU-szintű mandátumbecslést készített; a magyar adatok részben a Publicus Intézet által készített kutatási eredményeken alapultak.

Az országgyűlési szavazási irányokon túl, 2019. januártól a választásokig, Magyarországon egyedül, havonta mértük a Európai Parlamenti választás preferenciáit is.

Kvótanépszavazás: Publicus a legpontosabb mérés

A 2016-os „kvótanépszavazássorán a összesen négy kutatást publikáltunk. Az utolsóban, amely a szavazás előtt 8-4 nappal készült, hibahatáron belül mértük az összes fontos eredményt, a részvételt, valamint az igenek, a nemek, és az érvénytelenül leadott szavazatok arányát is.

Ezzel azt is pontosan mértük, hogy a népszavazás várhatóan érvénytelen lesz, és minden korábbi népszavazáshoz képest ekkor lesz a legmagasabb az érvénytelenül leadott voksok aránya.

kvota_biztos_2016_09_2.png

Veszprém 3-as választókörzet időközi választás: nagyon pontos kutatás

2015-ös tapolcai időközi választást megelőzően publikált adataiból a hvg.hu szavazatszám-becslést készített, amely alapján kijelentették „elmondható, hogy a Publicus mérése nagyon közel járt a valósághoz„. A választáson összesen 30 021 fő adta le voksát; a kutatás alapján készített becslés a nyertes Jobbik esetén mindössze 62 szavazattal, a Fidesz esetén 281 szavazattal, az MSZP esetén pedig 1800 szavazattal tért el a ténylegesen leadott voksoktól. Mivel más kutatás nem került előzetesen nyilvánosságra, nem mondhatjuk, hogy a miénk volt a legpontosabb, mindazonáltal ez elég pontos!

Ezen választás eredménye lett az első Jobbikos politikus által elért egyéni választókerületi győzelem az országban.