Pártok támogatottsága — 2021 október

Publicus Intézet a Népszava megbízásából október 2-4. között 1004 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 29 százalék.

MSZP-P  összes megkérdezett körében mért támogatottsága változatlan, 7 százalék.

Jobbik összes megkérdezett körében mért támogatottsága egy százalékot csökkenve, 5 százalék.

DK támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot növekedve, 11 százalék.

Momentum támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 4 százalék

A Mindenki Magyarország Mozgalom (MMM) az összes megkérdezett körében szintén 4 százalékon áll.

Az “összefogás szavazó” aránya az összes megkérdezett körében 6 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 9 százalék. (Azon szavazókat értjük összefogás szavazók alatt, akik úgy válaszolnak, hogy CSAK egy összefogott ellenzékre szavaznánk, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem. Részletes módszertani leírás itt olvasható.)

Az LMP, a Kétfarkú kutya párt, és a Mi hazánk mozgalom támogatottsága 1-1-1 százalék. Ezen túl a kispártok körében érdemi változás az elmúlt hónapokban nem volt megfigyelhető. A bizonytalanok aránya változatlanul 31 százalék.


Tudjuk, hogy a Mindenki Magyarország Mozgalom (MMM) nem párt így nem tud indulni a következő választáson, azonban a kérdezési technikánkból következően (nyitott kérdezés: tehát a megkérdezettek nem egy általunk összeállított zárt lista elemeit választhatják csak) felkerülhetnek a pártok támogatottságát mutató ábrára. Csakúgy, mint a fentebb részletezett „összefogás szavazó” 2020 szeptemberétől, és – az akkor még – „Momentum Egyesület” 2017 februárjában.

Az MMM megjelenése az elmúlt hetek előválasztási folyamatait szemlélve nem különösebb meglepetés, hiszen a Mozgalom vezetője az előválasztás folyamatának eddigi relatív nyertese. Az MMM támogatóit három forrásból szerezte: a Jobbik és a Momentum támogatottsága 1-1 százalékpontot csökkent, és ezzel mindkét párt éves mélypontján van, míg az „összefogás szavazók” aránya is 2 százalékpontot csökkent. Mindeközben a bizonytalanok aránya nem változott, maradt 31 százalék. Ez alapján elmondható, hogy az MMM megjelenésével nem növelte sem a politikailag elkötelezettek táborát, sem az ellenzéki tábort, ám némileg újraosztotta az ellenzéki tortát. Azt, hogy ez csupán egy egyszeri fellángolás, vagy egy új folyamat kezdete, még nem tudható; erre a következő hónapok kutatásai adnak választ.


A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021. október 02 – 04. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1004 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.