A budapestiek háromnegyede nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány mégis beépítené a Hajógyárit

Publicus Intézet a Népszava megbízásából április 28-30. között 993 fő megkérdezésével készített budapesti reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az itt lakók véleményét a Hajógyári-szigetre tervezett művészeti központról.

A Hajógyári-szigetre tervezett popkulturális és művészeti központ ötlete 43 százaléknak inkább szimpatikus, míg 46 százaléknak inkább nem.

A megkérdezettek közel háromnegyede nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány ígéretével ellentétben mégis beépíti a Hajógyári-sziget egy részét – egyedül a Fidesz szavazóknak mondta nagyobb része (52 százalék), hogy elfogadható a sziget beépítése.

Tízből kilenc válaszadó gondolja úgy, hogy mindenképp meg kell védeni a területhez tartozó Hadrianus császár palotáját. Még a kormánypárti szavazók több mint háromnegyede is ezen az állásponton van.


A Hajógyári-szigetre tervezett művészeti központ ötlete megosztja a válaszadókat – 43 százaléknak inkább szimpatikus, míg 46 százaléknak inkább nem szimpatikus a tervezet. Leginkább a kormánypárti megkérdezettek szimpatizálnak a tervvel (76 százalék), míg legkevésbé az ellenzéki összefogásba tartozó pártok szavazói (20 százalék). A bizonytalan szavazók 44 százalékának inkább tetszik a tervezet, míg 36 százalékuknak inkább nem. Az egyes ellenzéki pártok szavazói közül pedig minden esetben nagyobb azoknak az aránya, akiknek nem szimpatikus a tervezet.

A döntő többség nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány ígéretével ellentétben mégis beépíti a Hajógyári-sziget egy részét: a megkérdezettek 74 százaléka van ezen a véleményen. A kérdésben erősen meghatározó a pártpreferencia – egyedül a Fidesz szavazóknak mondta nagyobb része (52 százalék), hogy elfogadható a sziget beépítése, míg a többi párt szavazói közül minden esetben legalább 93 százalék nem tartja elfogadhatónak. A bizonytalan szavazóknak 68 százaléka osztja ezt a véleményt, szemben azzal a 15 százalékkal, akik elfogadhatónak tartják.

Az utolsó kérdésben volt a leginkább egyértelmű a megkérdezettek véleménye: 90 százalék gondolja úgy, hogy mindenképpen meg kell védeni Hadrianus császár palotáját, amely ókori emlék. Az ellenzéki szavazóknak elsöprő többsége, 94 százalékuk vélekedik így, illetve a kormánypárti szavazóknak is 77 százaléka osztja ezt a véleményt, szemben azzal a 15 százalékkal, aki szerint nem feltétlenül kell megvédeni a palotát.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021. április 28-30. között a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 993 fő telefonos és online megkérdezésével, a Publicus Budapesti Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.