Pártok EP és országgyűlési támogatottsága — 2019. május

Publicus Intézet Népszava megbízásából május 16-22 között, 999 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságának alakulását az Európai Parlamenti választások esetén.

——————————–

Európai Parlamenti választások

Az Európai Parlamenti választásokra egyes pártok mozgósítási képessége eltérő lehet, ezért a május végén esedékes választásra a preferenciákat néhány hónapja külön is mérjük.

A május 26-i EP választáson a megkérdezettek 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét. Ez a potenciális maximális részvételi arány, ami várhatóan ennél 6-10 százalékponttal kevesebb, 36-40 százalékos lesz.

Fidesz-KDNP EP támogatottsága múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent, így 29 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében változatlan, 52 százalék. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága minimálisan nőtt.

Az MSZP-P EP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, 10 százalék az összes megkérdezett körében, és három százalékpontot a biztos szavazó pártválasztók esetén, ami így 13 százalék. Az MSZP-P szavazók részvételi hajlandósága 10 százalékpontot csökkent.

A Jobbik EP támogatottsága a múlt hónap után újabb egy százalékpontot csökkent, így 10 százalék, míg a biztos szavazók pártválasztókat vizsgálva 2 százalékpontos a csökkenés, 13 százalék. A párt szavazók részvételi hajlandóság némileg csökkent.

Az LMP EP támogatottsága változatlan, 2 százalék az összes megkérdezett, és 4 a biztos szavazók pártválasztók körében.

A DK EP támogatottsága a múlt hónapi növekedés után két százalékpontot nőtt, 7 százalék, és 11  a biztos szavazók pártválasztók esetén. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága nőtt, és a legmagasabb az összes vizsgált párt körében.

A Momentum esetében nincs változás, 4 illetve 6 százalék a támogatói arány az összes megkérdezett, valamint a biztos szavazó-pártválasztó körben.

Most vasárnap kire szavaz EP választáson?

Jelen kutatás alapján a Fidesz 14, az MSZP, a Jobbik, és a DK 2-2-2, és a Momentum 1 EP mandátumra számíthat, míg az LMP és a többi párt nem kerülne be az Európai Parlamentbe.

————————————-

Országgyűlési választások

Egy „most vasárnapi” országgyűlési választások várható eredményét vizsgálva a Fidesz támogatónak aránya 29, az MSZP-P támogatók aránya 11, a Jobbiké pedig 10 százalék.

Az LMP támogatói aránya 2 százalék, a DK4, a Kétfarkúé pedig 1 százalék. A Momentum most vasárnap 2 százalékot kapna, míg a többi párt, így a Mi Hazánk Mozgalom, és a MLP nem érné el az 1 százalékot. A bizonytalanok aránya 39 százalék.

Pártok támogatottságának alakulása az elmúlt egy évben

A kutatás eredményeiről további részletek a pénteken megjelenő Népszavában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. május 16 – 22 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 999 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.