Pártok támogatottsága — 2019 június

Publicus Intézet Népszava megbízásából június 21-27 között, 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságának alakulását. A Fidesz-KDNP támogatottsága 31 százalék, az MSZP-P, a Jobbik, a DK és a Momentum támogatottsága is 7 százalék.

———-

Fidesz-KDNP támogatottsága két százalékponttal növekedett, így 31 százalék.

Az MSZP-P támogatottsága négy százalékpontos csökkenés után 7 százalék.

Jobbik esetében három százalékpontos a csökkenés, és 7 százalék a támogatottság.

A DK három százalékpontot növekedve 7 százalékon áll.

A Momentum esetében öt százalékpontos a növekedés, és 7 százalék a támogatottság.

Pártok támogatottsága, 2019 június

Az LMP támogatottsága nem változott, 2 százalékos. A Kétfarkú Kutya Párt támogatóinak köre szintén változatlan, 1 százalék, csakúgy mint a Mi Hazánk Mozgalom esetén: változatlan támogatottság, 1 százalék. A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve, 37 százalék.

Pártok támogatottságának alakulása — 2018 július és 2019 június között

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszavában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. június 21 – 27 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1001 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.