Pártok EP támogatottsága — 2019 április

Publicus Intézet Népszava megbízásából április 17-23 között, 1010 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságának alakulását az Európai Parlamenti választások esetén. A Fidesz-KDNP támogatottsága 30 százalék, az MSZP-P támogatottsága 11, és a Jobbiké 11 százalék.

———————

Az Európai Parlamenti választásokra egyes pártok mozgósítási képessége eltérő lehet, ezért a május végén esedékes választásra a preferenciákat néhány hónapja külön is mérjük.

A május 26-i EP választáson a megkérdezettek 44 százaléka ígéri biztosra a részvételét. Ez az arány hónapról-hónapra továbbra is csökken, múlt hónapban 46 százalék volt.

Fidesz-KDNP EP támogatottsága újabb egy százalékpontot növekedett, így 30 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében 52 százalék.

Az MSZP-P EP támogatottsága nem változott, 11 százalék az összes megkérdezett körében, és 16 a biztos szavazó pártválasztók esetén.

A Jobbik EP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, így 11 százalék, míg a biztos szavazók pártválasztókat vizsgálva 15

Az LMP EP támogatottsága egy százalékpontot növekedett, 2 százalék az összes megkérdezett, és 4 a biztos szavazók pártválasztók körében. A DK EP támogatottsága újabb egy százalékpontot nőtt, 5 százalék, és 7 a biztos szavazók pártválasztók esetén. A Momentum esetében nincs változás, 4 illetve 6 százalék.

Idén májusban melyik párt listájára szavaz az Európai Parlamenti választásokon?

Jelen kutatás alapján a Fidesz 13, az MSZP és a Jobbik 3-3, a DK és a Momentum 1-1 EP mandátumra számíthat, míg az LMP és a többi párt nem kerülne be az Európai Parlamentbe. A mandátumszámok tekintetében a múlt hónaphoz képest nem figyelhető meg változás.

A kutatás eredményeiről további részletek a szerdán megjelenő Népszavában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. április 17 – 23 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1010 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.