Pártok országgyűlési és EP támogatottsága — 2019 március

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából március 13-20 között, 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságának alakulását az országgyűlési és az Európai Parlamenti választások esetén. Országgyűlési választások esetén a Fidesz-KDNP támogatottsága 26 százalék, az MSZP-P támogatottsága 11, és a Jobbiké 11 százalék.

————–

Országgyűlési választások

Fidesz-KDNP támogatottsága a múlt hónapban kettő, ezen hónapban egy százalékpontot növekedett, így 26 százalék.

Az MSZP-P támogatottsága a múlt hónapi változatlanság után ebben a hónapban két százalékpontot növekedett, így 11 százalék.

Jobbik esetében az elmúlt hónapokban mért egy-egy százalékpontos emelkedés után most újabb egy százalékpontot növekedett, így 11 százalék.

Pártok támogatottsága, 2019 március (Összes adat, részletes adatok)

Az LMP és a DK támogatottsága is 1-1 százalékpontot csökkent, és 1, illetve 2 százalék. Az LMP esetében ez az elmúlt években mért legalacsonyabb érték.Kétfarkú Kutya párt és a  Mi Hazánk Mozgalom Párt támogatottsága 1-1 százalékpontot növekedett, így 2, illetve 1 százalék. A Momentum támogatottsága nem változott, az 2 százalék. A bizonytalanok aránya az elmúlt hónapok csökkenése után most nem változott, 44 százalék.

Pártok támogatottsága, 2018 április – 2019 március

Európai Parlamenti választások

Az Európai Parlamenti választásokra egyes pártok mozgósítási képessége eltérő lehet, ezért a május végén esedékes választásra a preferenciákat néhány hónapja külön is mérjük.

A választáson részvételüket biztosra ígérők aránya hónapról-hónapra folyamatosan csökken, de még így is meglehetősen magas, 46 százalékos.

Fidesz-KDNP, az MSZP-P és a Jobbik EP támogatottsága is egy-egy százalékpontot növekedett, így 2911 és 12 százalék. Az LMP EP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, 1 százalék. A listavezető bejelentése után a DK EP támogatottsága egy százalékpontot nőtt, 4 százalék, és hasonló növekedés és eredmény figyelhető meg a Momentum esetében is, az EP támogatottság itt is 4 százalék.

Pártok EP támogatottsága, 2019 március

Mivel a biztos EP szavazó pártválasztók körében az Fidesz támogatottsága átlépte az 50 százalékot, és mivel az ellenzék erői várhatóan külön indulnak, ezért jelen kutatás alapján a Fidesz 13, az MSZP és a Jobbik 3-3, a DK és a Momentum 1-1 EP mandátumra számíthat.

A kutatás eredményeiről további részletek a csütörtökön megjelenő Népszavában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. március 13 – 20 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1001 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.