Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája

Az összes megkérdezett negyede, azonban az ellenzéki szavazók közel kétharmada figyelte valamilyen módon a vitát. Azok körében akik látták, vagy követték Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb, őt Vona Gábor, végül Szél Bernadett követte. A legmegyőzőbb jelöltek sorrendje is hasonlóan alakult.

vita_meggyozo.png

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, április 6-án, 506 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitájának, és az abban résztvevő politikusoknak a megítélését. Az összes megkérdezett negyede, azonban az ellenzéki szavazók közel kétharmada figyelte valamilyen módon a vitát. Azok körében akik látták, vagy követték Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb, őt Vona Gábor, végül Szél Bernadett követte. A legmeggyőzőbb jelöltek sorrendje is hasonlóan alakult.

Az összes megkérdezett negyede (26 százalék), azonban az aktív ellenzéki szavazók közel kétharmada (59 százalék) figyelte valamilyen módon a vitát (nézte a televízióban, vagy olvasott, látott, hallott róla összefoglalót).

Azok körében akik látták, vagy követték Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb (27 százalék), őt Vona Gábor (20 százalék), végül Szél Bernadett (9 százalék) követi. A kormányváltást akaró szavazók körében is hasonló a sorrend (40, 33, 14 százalék). A Fidesz szavazók, és azok akik nem akarnak kormányváltást nagy arányban nem tudtak maguknak legszimpatikusabb jelöltet választani (81 és 82 százalék).

Figyelemre méltó, hogy a 30 évesnél fiatalabb korosztályban Karácsony Gergely és Vona Gábor fej-fej melletti eredményt értek el (39-39 százalék), és csupán tízből egy (8 százalék) megkérdezett nem tudott dönteni.

vita_szimpatikus.png

Azok körében akik látták, vagy követték Karácsony Gergely volt a legmeggyőzőbb (26 százalék), őt fej-fej mellett Vona Gábor és Szél Bernadett követi (19 és 18 százalék). A kormányváltást akarók körében is hasonló a sorrend (35, 28 és 24 százalék).

Ebben az esetben is a Fidesz szavazók (67 százalék), és azok, akik nem akarnak kormányváltást (63 százalék), illetve a bizonytalanok (64 százalék), akik nem tudtak érdemben választani a jelöltek körül.

vita_meggyozo.png

A kutatás eredményeiről további részletek, a Vasárnapi Hírek online felületén lesznek találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Vasárnapi Hírekre is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2018. április 6-án a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 506 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-4,37 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.