Tízből heten megnéznének egy miniszterelnök-jelölti vitát

Publicus Intézet a Népszava megbízásából február 3-9. között 1003 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét köztársasági elnökjelölésről.

Tízből hét megkérdezett valószínűleg megnézne egy miniszterelnök-jelölti vitát Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között. Ezt mondta minden második Fidesz szavazó is.

A megkérdezettek többsége inkább nem fogadta el azt az érvet, hogy mivel Orbán a parlamentben eleget vitázik az ellenzékkel, ezért nem kell miniszterelnök-jelölti vita.

A válaszadók többsége szintén inkább nem fogadta el azt a kifogást, hogy nincs szükség vitára, mert lehet tudni, hogy a kormánypártok mit és miért csinálnak, és mit szeretnének.

A megkérdezettek harmada mondta azt, hogy valójában Orbán Viktor azért nem akar nyílt vitát, mert fél, hogy a vita során kellemetlen témák kerülhetnek szóba.

Tízből három válaszadó szerint a miniszterelnök azért nem akar vitát, mert feleslegesnek tartja azt, s úgy gondolja, hogy eleget vitatkozik a két oldal. Szintén tízből három megkérdezett szerint Orbán valójában azért nem akar vitát, mert fél, hogy alulmarad.

Minden ötödik válaszadó mondta azt, hogy a miniszterelnök azért nem akar nyílt vitát, mert nem akar egyenrangú félként mutatkozni Márki-Zay Péterrel.

Míg az ellenzéki szavazók inkább úgy látják, hogy Orbán azért nem akar nyílt vitát, mert mert fél, hogy a vita során kellemetlen témák kerülhetnek szóba, illetve azért, mert valójában fél hogy alulmaradhat, addig a Fidesz szavazók inkább azzal indokolják a vita elmaradását, hogy Orbán egyébként is eleget vitatkozik az ellenzékkel, illetve valójában nem akar egyenrangú félként mutatkozni Márki-Zay Péterrel.


Tízből hét (71 százalék) megkérdezett valószínűleg megnézne egy miniszterelnök-jelölti vitát Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között. Így nyilatkozott tízből kilenc (93 százalék) ellenzéki szavazó, tízből hét (72 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá minden második (51 százalék) Fidesz szavazó is.

Tízből nyolc (82 százalék) válaszadó mondta azt, hogy úgy tudja, hogy Márki-Zay Péter szeretné a nyilvános vitát. Az ellenzék miniszerelnök-jelöltje valóban kezdeményezte is a vita megrendezését, azonban ezt Orbán Viktor elutasította.

A megkérdezettek többsége (57 százalék) inkább nem fogadta el azt az érvet, hogy mivel Orbán a parlamentben eleget vitázik az ellenzékkel, ezért nem kell miniszterelnök-jelölti vita.

A válaszadók többsége (56 százalék) szintén inkább nem fogadta el azt a kifogást, hogy nincs szükség vitára, mert lehet tudni, hogy a kormánypártok mit és miért csinálnak, és mit szeretnének.

Majdnem az összes ellenzéki szavazó (94 százalék), tízből hat (61 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá közel minden ötödik (18 százalék) Fidesz szavazó inkább nem értett egyet azzal az érvvel, hogy Orbán a parlamentben eleget vitázik az ellenzékkel, ezért nem kell miniszterelnök-jelölti vita.

Tízből kilenc (92 százalék) ellenzéki szavazó, tízből hat (62 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá közel minden ötödik (17 százalék) Fidesz szavazó inkább nem fogadta el azt a kifogást, hogy nincs szükség vitára, mert lehet tudni, hogy a kormánypártok mit és miért csinálnak, és mit szeretnének.

A megkérdezettek harmada (34 százalék) mondta azt, hogy valójában Orbán Viktor azért nem akar nyílt vitát, mert fél, hogy a vita során kellemetlen témák kerülhetnek szóba.

Tízből három (31 százalék) válaszadó szerint a miniszterelnök azért nem akar vitát, mert feleslegesnek tartja azt, s úgy gondolja, hogy eleget vitatkozik a két oldal.

Szintén tízből három (29 százalék) megkérdezett szerint Orbán valójában azért nem akar vitát, mert fél, hogy alulmarad.

Minden ötödik (19 százalék) válaszadó mondta azt, hogy a miniszterelnök azért nem akar nyílt vitát, mert nem akar egyenrangú félként mutatkozni Márki-Zay Péterrel.

Tízből három (29 százalék) Fidesz szavazó, minden hatodik (16 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá minden tizedik (10 százalék) ellenzéki szavazó szerint Orbán valójában azért nem akar nyílt vitát, mert nem akar egyenrangú félként mutatkozni Márki-Zay Péterrel.

Az ellenzéki szavazók kétharmada (67 százalék), tízből három (31 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz szavazók 4 százaléka szerint Orbán azért nem akar vitát, mert fél, hogy a vita során kellemetlen témák kerülhetnek szóba.

Tízből hat (61 százalék) ellenzéki szavazó, minden negyedik (25 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá a Fidesz szavazók 3 százaléka szerint azért nem lesz vita, mert Orbán fél, hogy alulmarad.

Tízből hat (62 százalék) Fidesz szavazó, minden negyedik (24 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá az ellenzéki szavazók 5 százaléka szerint a miniszterelnök azért nem akar vitát, mert feleslegesnek tartja, s úgy gondolja, eleget vitatkozik a két oldal.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatóak. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2022. február 3 – 9. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1003 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.