Tízből hat ellenzéki szerint Gattyán politikai színrelépése mögött a Fidesz áll

Publicus Intézet a Népszava megbízásából november 25-30. között 1003 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét Gattyán György politikai színrelépéséről.

Tízből hat megkérdezett hallott arról, hogy Gattyán György, Magyarország harmadik leggazdagabb embere bejelentkezett a politikába és a választásokon való indulását fontolgatja.

Minden tizedik válaszadó szerint Gattyán fellépése egy komoly bejelentkezés a politikába, a megkérdezettek közel fele szerint pedig csak egy gazdag ember hóbortjáról van szó.

A megkérdezettek 5 százaléka mondta azt, hogy a bejelentkezés Gattyán saját ötlete és őszinte szándéka, minden ötödik megkérdezetett szerint azonban ilyen vagy olyan módon, de a Fidesz van mögötte és zavarkeltés a célja.

A megkérdezettek 4 százaléka mondta azt, hogy el tudja képzelni, hogy a Gattyán által felvázolt informatikai felzárkóztatás politikájára szavazzon a 2022 tavaszi választáson.


Tízből hat (59 százalék) megkérdezett hallott arról, hogy Gattyán György, Magyarország harmadik leggazdagabb embere bejelentkezett a politikába és a választásokon való indulását fontolgatja.

Tízből nyolc (83 százalék) ellenzéki szavazó, továbbá a kormánypárti és a bizonytalan szavazók többsége (56 és 52 százalék) is hallott az üzletember politikai színrelépéséről.

Minden tizedik (9 százalék) válaszadó szerint Gattyán fellépése egy komoly bejelentkezés a politikába, a megkérdezettek közel (45 százalék) fele szerint pedig csak egy gazdag ember hóbortjáról van szó. (46 százaléknyi megkérdezett pedig nem válaszolt a kérdésre)

Az MSZP-P és a DK szavazói látják leginkább úgy (23 és 19 százalék), hogy az üzletember komolyan bejelentkezett a politikába. Minden tizedik (10 százalék) Fidesz szavazó is így látja, egyúttal a kormánypárti szavazók többsége (52 százalék) szerint csak egy gazdag ember hóbortjáról van szó.

A megkérdezettek 5 százaléka mondta azt, hogy a bejelentkezés Gattyán saját ötlete és őszinte szándéka, minden ötödik (22 százalék) megkérdezetett szerint azonban ilyen vagy olyan módon, de a Fidesz van mögötte és zavarkeltés a célja.

Minden negyedik (25 százalék) válaszadó szerint egyik sem, vagy valami más van mögötte, közel minden második (48 százalék) megkérdezett pedig nem válaszolt erre a kérdésre)

Tízből hat (57 százalék) ellenzéki szavazó szerint a kormánypárt áll Gattyán fellépése mögött. Így látja minden ötödik (19 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá még a Fidesz szavazók 7 százaléka is.

A megkérdezettek 4 százaléka mondta azt, hogy el tudja képzelni, hogy a Gattyán által felvázolt informatikai felzárkóztatás politikájára szavazzon a 2022 tavaszi választáson. (a válaszadók 61 százaléka mondta azt, hogy ezt nem tudja elképzelni, 36 százalék pedig nem válaszolt erre a kérdésre)

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021. november 25 – 30. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1003 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.