Kétharmad nem ért egyet a vendégmunkások behozatalával

Publicus Intézet a Népszava megbízásából május 29 – június 2. között 1009 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az embereket a magyar munkaerőpiaccal kapcsolatban.

A válaszadók harmada mondta azt, hogy van munkaerőhiány a munkahelyükön. Minden tizedik megkérdezett mondta azt, hogy az ö munkahelyén dolgoznak vendégmunkások, illetve hogy Ukrajnából érkezett hozzájuk a legtöbb vendégmunkás.

Tízből hét válaszadó inkább nem ért egyet azzal, hogy a kormány az egyes területeken keletkező munkaerőhiányt vendégmunkások behozatalával próbálja megoldani. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből nyolc, tízből hét bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz szavazók enyhe többsége.

A válaszadók negyede mondta azt, hogy van olyan családtagja, aki külföldön dolgozik. Közölük minden harmadik válaszadó mondta azt, hogy Németországban, minden negyedik hogy Ausztriában, minden hatodik hogy Nagy-Britanniában vállalt munkát a rokona.


A válaszadók harmada (35 százalék) mondta azt, hogy van munkaerőhiány a munkahelyükön.

Minden tizedik (9 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy az ö munkahelyén dolgoznak vendégmunkások.

Az érintettek leginkább azt mondták, hogy Ukrajnából (61 százalék) érkezett hozzájuk a legtöbb vendégmunkás. Még viszonylag sokan Szerbiát nevezték még meg (18 százlék), illletve Indiát (7 százalék). 25 százaléknyi válasz pedig megoszlik Románia, Albánia, Törökország, Fülöp-szigetek, Szlovákia, Németország és Ausztria között.

Tízből hét (68 százalék) válaszadó inkább nem ért egyet azzal, hogy a kormány az egyes területeken keletkező munkaerőhiányt vendégmunkások behozatalával próbálja megoldani. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből nyolc (82 százalék), tízből hét (72 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz szavazók enyhe többsége (53 százalék). Leginkább a megyeszékhelyeken (73 százalék) és a községekben (74 százalék) ellenzik a vendégmunkások behozatalát.

Minden negyedik megkérdezett (27 százalék) inkább egyetért a vendégmunkások behozatalával. Ezt mondta tízből négy (42 százalék) Fidesz szavazó, minden ötödik (22 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül minden hatodik (16 százalék).

Minden tizedik (9 százalék) megkérdezett váltott munkahelyet az elmúlt évben. Leginkább a 18-29 év közöttiek (15 százalék) a 30-44 év közöttiek (13 százalék) és az érettségizettek (12 százalék) nyilatkoztak így.

Azok közül, akik munkahelyet váltottak, tízből négyen (40 százalék) mondták azt, hogy elsősorban a jobb munkakörülmények érdekében váltottak. Tízből közel négy (37 százalék) válaszadó a magasabb jövedelem érdekében váltott, minden ötödik (21 százalék) pedig egyéb más okból.

A válaszadók negyede (25 százalék) mondta azt, hogy van olyan családtagja, aki külföldön dolgozik. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a harmada (33 százalék), a bizonytalan szavazók ötöde (20 százalék), illetve a Fidesz szavazók közel ötöde (18 százalék).

Azok körében, akiknek van külföldön dolgozó családtagja, minden harmadik válaszadó mondta azt, hogy Németországban (34 százalék), minden negyedik hogy Ausztriában (26 százalék), minden hatodik hogy Nagy-Britanniában (16 százalék) vállalt munkát a rokona. 6 százalék válaszolta az Egyesült Államokat, 5 százalék Franciaországot, 4 százalék Hollandiát, 3 százalék Svájcot, és szintén 3 százalék Svédországot, illetve további 15 százalék egyéb más országot.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatókA kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2023. május 29 – június 02. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1009 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.