Szoros a verseny Szombathelyen

A Publicus Intézet 2022. február 15-19. között, kutatást készített a Vas megye 1-es választókerületében, Szombathelyen, és a környező 11 településen élők körében. A válaszadók a kérdőív kérdéseire a kérdezőbiztosainknak telefonon válaszoltak. A mintába 1013 fő Vas 1-es választókerületben élő került, a kutatás eredményeként kapott adatbázis a város felnőtt népességére nem, életkor, iskolázottság és városrész szerint reprezentatív.

A megkérdezettek 43 százaléka az Egységben Magyarországért szövetségre, 42 százaléka pedig a Fidesz-KDNP szövetségére szavazna a 2022. április 3-i országgyűlési választásokon. A bizonytalan szavazók 31 százaléka inkább az Egységben Magyarországért szövetségre, 27 százaléka pedig inkább a Fidesz-KDNP szövetségére voksolna.

Abban az esetben ha csak a két legesélyesebb jelölt indul, a válaszadók 44 százaléka Czeglédy Csabára, az Egységben Magyarországért közös jelöltjére, 42 százalék pedig Hende Csabára, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavazna.

A Fidesz szavazók 8 százaléka, az ellenzéki szavazóknak pedig az 5 százaléka átszavazna a másik fő jelöltre.

A bizonytalan szavazók 37 százaléka Hende Csabára, 34 százaléka pedig Czeglédy Csabára voksolna április 3-án.

Amennyiben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Mi Hazánk jelöltje is indulna a választáson, az alábbi módon változik a felmérés eredménye: a válaszadók 42-42 százaléka vagy Hende Csabára (Fidesz-KDNP), vagy pedig Czeglédy Csabára (Egységben Magyarországért) szavazna, további 4 százalék Nagy Dávidra, az MKKP, 3 százalék pedig Vadon Istvánra, a Mi Hazánk jelöltjére voksolna.

A Fidesz szavazók 9 százaléka átszavazna Czeglédy Csabára és 1 százalék a Mi Hazánk jelöltjére, az ellenzéki szavazók 4 százaléka pedig Hende Csabára, illetve 5 százaléka Nagy Dávidra és 3 százaléka pedig Vadon Istvánra.

A bizonytalan szavazók 43 százaléka az Egységben Magyarországért jelöltjére, 22 százaléka a Fidesz-KDNP jelöltjére, 7 százaléka a Mi Hazánk, 5 százaléka pedig az MKKP jelöltjére szavazna.

A Vas 1-es választókerületben élők számára fontos érték a lokálpatriotizmus, tízből nyolc (79 százalék) válaszadó számára inkább fontos, hogy a Szombathely és térsége országgyűlési képviselője életvitelszerűen helyben lakjon, és ne Budapesten. Így nyilatkozott az ellenzéki szavazók és a bizonytalan szavazók 85-85 százaléka, továbbá még a Fidesz szavazók 72 százaléka is.