Pártok támogatottsága – 2023. december

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából december 12-15. között 1003 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát, illetve az emberek elégedettségét.

Tízből hét (71 százalék) megkérdezett inkább nem elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül szinte az összes (95 százalék), a bizonytalan szavazók háromnegyede (74 százalék), illetve tízből három (29 százalék) Fidesz szavazó.

Az elmúlt két évben az elégedettség egyedül a választás hónapjában volt a pozitív tartományban, ám a választás óta drámaian csökkent. Míg 2022 áprilisában csupán 46 százalék volt az elégedetlenek aránya, addig 2023 novemberében 62 százalék volt ez az arány. Az elmúlt egy hónapban 9 százalékponttal emelkedve 71 százalékra növekedett az elégedetlenek aránya.

Ha most vasárnap országgyűlési választások lennének, tízből nyolc (79 százalék) válaszadó mondta azt, hogy biztosan elmenne választani, tízből egy (10 százalék) pedig valószínűleg így tenne.

Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 25 százalék.

A DK 14 százalékon, a Momentum és az MSZP 4-4 százalékon, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt 3-3 százalékon, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd pedig 1-1-1 százalékon áll szintén az összes megkérdezett körében.

A bizonytalan választók aránya 36 százalék.

Minden második (51 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy inkább összefogva induljanak az ellenzéki pártok a 2024-es Európai Parlamenti választáson. A választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak közel kétharmada (64 százalék) nyilatkoztak így. A bizonytalan szavazóknál 41 százalék ez az arány, a Fidesz szavazóknál pedig 35 százalék.

A többség (56 százalék) szerint sikeresebb tudna lenni egy közös ellenzéki lista, mint ha a pártok külön indulnának a Fidesszel szemben. Így gondolja a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak háromnegyede (75 százalék), tízből négy (43 százalék) bizonytalan szavazó, illetve tízből közel négy (37 százalék) Fidesz szavazó.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2023. december 12–15. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1003 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg