Pártok támogatottsága és egyes politikusok népszerűsége, 2018 február

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága változatlan, 26 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot növekedett, így 12 százalék, a Jobbik tábora változatlanul 11 százalék. Továbbra is Karácsony GergelySzél Bernadett, és Orbán Viktor a három legnépszerűbb vizsgált politikus.

Az LMP szavazóinak száma egy százalékpontot növekedett, 6 százalék, azonban a  biztos szavazó, pártválasztók körében 8 százalék. A DK támogatottsága egy százalékpontot növekedett, és így 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék. A Kétfarkú támogatottsága egy százalék, azonban az EgyüttMLP, és a Momentum támogatottságra nem érte el ezt a szintet.

A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve, 41 százalék.

2018_02_ppref_idosor.png

 

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, február 9 és 14 között, 1002 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága változatlan, 26 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot növekedett, így 12 százalék, a Jobbik tábora változatlanul 11 százalék. Továbbra is Karácsony GergelySzél Bernadett, és Orbán Viktor a három legnépszerűbb vizsgált politikus.

Fidesz szavazóinak aránya a múlt hónapban és ebben a hónapban sem változott, így továbbra is 26 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 48 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban két százalékpontot, most pedig egy százalékpontot növekedve már 12 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében az MSZP támogatottsága 18 százalék. A párt szavazóinak aktivitása meglehetősen magas.

Jobbik támogottsága az elmúlt hónap két százalékpontnyi növekedése után, ebben a hónapban nem változott, 11 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága 16 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

2018_02_ppref_all.png

Az LMP szavazóinak száma egy százalékpontot növekedett, 6 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 8 százalék. A DK támogatottsága egy százalékpontot növekedett, és így 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék. A Kétfarkú támogatottsága egy százalék, azonban az EgyüttMLP, és a Momentum támogatottságra nem érte el ezt a szintet.

A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve, 41 százalék.

2018_02_ppref_idosor.png

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége az elmúlt hónaphoz képest újabb egy pontot növekedett, és 44 pontos.

Molnár Gyula (MSZP) népszerűsége egy pontos csökkenéssel 30 pontos.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) népszerűsége egy pontot csökkenve 38 pontos.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége két pontot csökkenve 30 pontos.

Szél Bernadett (LMP) népszerűsége két pontot csökkent, így 42 pont.

Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége egy pontot csökkent, és 19 pont.

Karácsony Gergely (P) népszerűsége egy pontot csökkent, és 45 pont.

2018_02_pol_nepsz.png

A kutatás eredményeiről további részletek, például az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása, valamint egy egyes politikusok megítélésének a részletei a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Vasárnapi Hírekre is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2018. február 9-14 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1002 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.