EP: Fej-fej mellett a Tisza Párt és a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából április 26-30. között 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát a közelgő EP választás kapcsán.

A biztos pártválasztók körében 42 százalék a Deutsch Tamás vezette Fidesz-KDNP listájára, 24 százalék a Dobrev Klára vezette DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, 23 százalék pedig a Magyar Péter vezette Tisza Párt listájára szavazna a közelgő EP választáson. Magyar Péter pártja főleg a kisebb pártoktól vett el szavazókat.

Budapesten a válaszadók 37 százaléka a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, 33 százalék a Fidesz-KDNP listájára, 11 százalék a Tisza Párt listájára, illetve 10 százalék pedig a Momentum listájára szavazna.

A fővárosnál kisebb településeken jelentősen mások az arányok: a kisebb városokban például a válaszadók 44 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, 29 százalék a Tisza Párt listájára, 14 százalék a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, 2 százalék Momentum listájára szavazna.


Az összes megkérdezett körében a válaszadók 30 százaléka a Deutsch Tamás vezette Fidesz-KDNP listájára, 16 százalék a Dobrev Klára vezette DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, illetve szintén 16 százalék pedig a Magyar Péter vezette Tisza Párt listájára szavazna a közelgő EP választáson.

A válaszadók 3 százaléka adná szavazatát a Toroczkai László vezette Mi Hazánk listára, 2 százalék a Donáth Anna vezette Momentum listára, 2 százalék a Le Marietta vezette Kétfarkú Kutya Párt listára, 1 százalék az Ungár Péter vezette LMP listára, szintén 1 százaléka pedig a Róna Péter vezette Jobbik listára.

A 2022-es választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül minden második (49 százalék) a Dobrev Klára vezette DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, minden ötödik (20 százalék) pedig a Magyar Péter vezette Tisza Párt listájára szavazna.

Budapesten a válaszadók 29 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, szintén 29 százalék a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, 8 százalék a Tisza Párt listájára, illetve szintén 8 százalék a Momentum listájára szavazna.

A megyeszékhelyeken a megkérdezettek 29 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, 18 százalék a Tisza Párt listájára, 16 százalék pedig a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára szavazna.

A kisebb városokban a válaszadók 30 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, 19 százalék a Tisza Párt listájára, 13 százalék pedig a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára szavazna.

A községekben a megkérdezettek 32 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, 17 százalék a Tisza Párt listájára, 15 százalék pedig a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára szavazna.

A biztosan szavazó listaválasztók közül 42 százalék a Deutsch Tamás vezette Fidesz-KDNP listájára, 24 százalék a Dobrev Klára vezette DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, 23 százalék pedig a Magyar Péter vezette Tisza Párt listájára szavazna a közelgő EP választáson.

A válaszadók 4 százaléka adná szavazatát a Toroczkai László vezette Mi Hazánk listára, 3 százalék a Donáth Anna vezette Momentum listára, 2 százalék a Le Marietta vezette Kétfarkú Kutya Párt listára, 1 százalék az Ungár Péter vezette LMP listára, szintén 1 százaléka pedig a Róna Péter vezette Jobbik listára.

A 2022-es választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből hat (61 százalék) válaszadó a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, közel minden negyedik (24 százalék) pedig a Tisza Párt listájára szavazna. 7 százalék nevezte meg még a Momentum listáját, 2 százalék Mi Hazánk listáját, 2 százalék a Kétfarkú Kutya Párt listáját, 2 százalék a Jobbik listáját, illetve 1 százalék az LMP listáját.

A bizonytalan szavazók enyhe többsége (52 százaléka) a Magyar Péter vezette Tisza Párt listájára szavazna, 14 százalék a Dobrev Klára vezette DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, 9 százalék pedig a Deutsch Tamás vezette Fidesz-KDNP listájára.

Budapesten a válaszadók 37 százaléka a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, 33 százalék a Fidesz-KDNP listájára, 11 százalék a Tisza Párt listájára, illetve 10 százalék a Momentum listájára szavazna.

A megyeszékhelyeken a megkérdezettek 41 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, 25 százalék a Tisza Párt listájára, 24 százalék pedig a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára szavazna.

A kisebb városokban a válaszadók 44 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, 29 százalék a Tisza Párt listájára, 18 százalék pedig a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára szavazna.

A községekben a megkérdezettek 48 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, 23 százalék a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek listájára, 22 pedig százalék a Tisza Párt listájára szavazna.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2024. április 26 – 30. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.