Pártok támogatottsága — 2020 május

Publicus Intézet a Népszava megbízásából május 18 – 22. között 998 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.


Fidesz-KDNP támogatottsága az összes megkérdezett körében, a múlt havi egy százalékpontos csökkenés után egy százalékpontot emelkedett, így 30 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében viszont egy százalékpontot csökkenve, 50 százalék.

Az MSZP-P támogatottsága az összes megkérdezett körében harmadik hónapja változatlan, 7 százalék, míg a biztos szavazó, pártválasztók körében egy százalékpontot emelkedve, 12 százalék.

Jobbik a múlt havi, egy százalékpontos növekedés után ugyan ennyit csökkent, támogatottsága 6 százalék, ezzel visszakerült mélypontjára. A biztos szavazók pártválasztók körében is egy százalékpontot csökkenve 8 százalék.

DK támogatottsága az összes megkérdezett körében a múlt havi változatlanság után egy százalékpontot növekedett, így 9 százalék. A biztos szavazó pártválasztók körében három százalékpontot növekedve, 16 százalék.

Momentum támogatottsága az márciusban mért öt százalékpontos csökkenés után múlt hónapban két, most újabb két százalékpontot növekedett, így 7 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében négy százalékpontot növekedett, és így 11 százalék.

Pártok támogatottsága, 2020 május

Az LMP támogatottsága nem változott, 1 százalékos, csakúgy mint a Kétfarkú Kutya Párté. A Mi Hazánk Mozgalom a támogatottsága is változatlan, így az nem érte el az 1 százalékot. A bizonytalanok aránya a két hónappal ezelőtti, hat százalékpontos növekedés után most három százalékpontot csökkent, 38 százalék.

Pártok támogatottsága 2019 július – 2020 május

A 2019-es októberi önkormányzati választásokon együttműködő ellenzéki erők összesített támogatottsága a koronavírus-járvány érkezése előtti három hónapban folyamatosan, összesen 5 százalékpontot növekedett, azonban a járvány okán az elsősorban a bizonytalanok köréből gyűjtött szavazói bázis nem tudott megszilárdulni, és újra bizonytalanná vált – összességében kilenc százalékpontot csökkent ezen erők összesített támogatottsága.

Április után májusban is folytatódott a „visszapattanás” , és az április három után most két százalékponttal növekedett az ellenzék támogatottsága. A növekedést a Jobbik vesszőfutása, így támogatottságának csökkenése is csak tompítani tudta. Az ellenzék a március közepi vesztésének már több mint a felét visszaszerezte. Mivel mindeközben a Fidesz egy százalékpontot növekedett, így a két oldal támogatottsága megegyezik, 30-30 százalék.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2020. május 18 – 22. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 998 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.