Pártok támogatottsága — 2020 március

Publicus Intézet a Népszava megbízásából március 5-10 között 1009 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

——————-

Fidesz-KDNP támogatottsága nem változott, így 29 százalék.

Az MSZP-P támogatottsága a múlt havi egy százalékpontot növekedés után nem változott, 8 százalék.

Jobbik elmozdult a mélypontjáról, egy százalékpontos növekedéssel, támogatottsága 7 százalék.

A DK változatlan, ebben a hónapban is, 9 százalék.

A Momentum esetében már harmadik hónapja tart a változatlanság, így 8 százalék a támogatottsága.

Pártok támogatottsága, 2020 március

Az LMP támogatottsága egy százalékpontot növekedve, 2 százalékos, a Kétfarkú Kutya Párté változatlan, így 1 százalékos. A Mi Hazánk Mozgalom a támogatottsága is 1 százalék. A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve 35 százalék.

Pártok támogatottsága, 2019 április – 2020 március

A 2019-es októberi önkormányzati választásokon együttműködő ellenzéki erők összesített támogatottsága az elmúlt három hónapban folyamatosan, összesen 5 százalékpontot növekedett, így 34 százalék. Míg a Fidesz támogatottsága stagnált, és 29 százalékos. Így az összes megkérdezett körében hibahatáron túlra növekedett a különbség a két oldal között.

A kutatás további részletei a ma megjelent Népszavában találhatóak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2020. március 5 – 10 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1009 fő megkérdezésével, a Publicus Országos Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, továbbá országosan régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy kutatásonként legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.