A válaszadók háromnegyede szerint jellemző a kormányközeli elitre a luxus, a rongyrázás

Publicus Intézet augusztus 30. – szeptember 7. között 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét a magyarországi korrupcióval kapcsolatban.

A válaszadók kétharmada hallott arról – és igaznak is tartja – hogy Mészáros Lőrincet egy 26 milliárd forintba kerülő, 62 méteres luxusjachton fotózták le és kiderült, hogy a jacht Mészáros egyik érdekeltségéé.

A válaszadók 44 százaléka azt a véleményt tartja leginkább igaznak Mészáros Lőrincről, hogy a Fidesz-kormány lopásainak tehetségtelen haszonélvezője pozitív gazdasági, politikai szerep nélkül, egy stróman.

A megkérdezettek közel háromnegyede inkább felháborítónak tartja, ha kiderül, hogy kormányközeli vállalkozók az átlagember számára elképzelhetetlen luxus körülmények között élnek, nyaralnak.

A válaszadók háromnegyede úgy látja, általában inkább jellemző a kormányközeli elitre a luxus, a rongyrázás. Tízből hat válaszadó szerint a Fidesz gazdasági elitje gazdagabb mint a korábbi kormányokhoz kötődő gazdasági elit volt. Tízből közel hatan inkább egyetértenek azzal, hogy a Fidesz 2010 óta történő kormányzása során sokkal nagyobb összegeket érintő korrupció zajlik, mint a korábbi időszakokban.

Egy 1-10-ig terjedő skálán átlagosan 7,0 pontot adtak arra, hogy Orbán Viktor mennyire korrupt. Nála átlagban csak a Fidesz mint párt (7,3), Lázár János (7,1) és Rogán Antal (7,6) korruptabb.


A válaszadók kétharmada hallott arról – és igaznak is tartja – hogy Mészáros Lőrincet egy 26 milliárd forintba kerülő, 62 méteres luxusjachton fotózták le és kiderült, hogy a jacht Mészáros egyik érdekeltségéé. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak túlnyomó többsége (84 százalék), tízből hat (62 százalék) bizonytalan szavazó, illetve közel minden második (45 százalék) bizonytalan szavazó.

A megkérdezettek további 7 százaléka is hallott erről, de nem tartja igaznak. Ezt mondta a Fidesz szavazók 9 százaléka, a bizonytalan szavazók 6 százaléka, illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 5 százaléka.

A válaszadók közel negyede (23 százalék) azonban nem hallott Mészáros legújabb luxusjachtáról. Ezt közölte tízből közel négy (36 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók negyede (26 százalék), illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 8 százaléka.

A válaszadók 44 százaléka azt a véleményt tartja leginkább igaznak Mészáros Lőrincről, hogy a Fidesz-kormány lopásainak tehetségtelen haszonélvezője pozitív gazdasági, politikai szerep nélkül, egy stróman. Így gondolja a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a háromnegyede (74 százalék), tízből négy (42 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz szavazók 14 százaléka.

A megkérdezettek közel negyede (23 százalék) szerint Mészáros javarészt politikai hátszéllel gazdagodott meg, azonban ezzel hasznos politikai küldetést teljesít, szükség van nemzeti nagytőkére. Így látja tízből három (30 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók közel negyede (23 százalék), illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 15 százaléka.

Minden tizedik (10 százalék) válaszadó szerint Mészáros zavaró és dühítő jelenség, ám szükség van a nemzeti nagytőkére, így Mészáros Lőrinc afféle szükséges rossz. Ezt közölte a bizonytalan szavazók 13 százaléka, a Fidesz szavazók 10 százaléka, illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 7 százaléka.

Szintén minden tizedik (10 százalék) megkérdezett szerint Mészáros sikeres üzletember, aki nagyrészt saját tehetségének, szorgalmának köszönheti a vagyonát. Így gondolja tízből közel három (28 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók 3 százaléka, illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak az 1 százaléka.

Tízből hat (60 százalék) megkérdezett szerint mivel Mészáros Lőrinc közpénzből gazdagodott meg, így jogos a kiemelt érdeklődés, ami az ügyet kíséri. Így gondolja a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből kilenc (91 százalék), a bizonytalan szavazók közel kétharmada (63 százalék), illetve a Fidesz szavazók közel ötöde (18 százalék).

Tízből három (30 százalék) válaszadó szerint nincs közünk ahhoz, hogy mit csinál a vagyonával Mészáros Lőrinc. Ezt mondta a Fidesz szavazók kétharmada (66 százalék), a bizonytalan szavazók negyede (24 százalék), illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak az 5 százaléka.

A válaszadók háromnegyede (75 százalék) úgy látja, általában inkább jellemző a kormányközeli elitre a luxus, a rongyrázás. Így nyilatkozotta választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül szinte az összes (93 százalék), a bizonytalan szavazók túlnyomó többsége (84 százalék), illetve a Fidesz szavazók 44 százaléka.

Közel minden ötödik (18 százalék) megkérdezett szerint a kormányközeli elitre a luxus, a rongyrázás inkább nem jellemző. Így gondolja minden második (49 százalék) Fidesz szavazó, továbbá a bizonytalan szavazók 6 százaléka, és aválasztásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 4 százaléka.

A megkérdezettek közel háromnegyede (72 százalék) inkább felháborítónak tartja, ha kiderül, hogy kormányközeli vállalkozók az átlagember számára elképzelhetetlen luxus körülmények között élnek, nyaralnak. Ezt mondta a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből kilenc (91 százalék), a bizonytalan szavazók túlnyomó többsége (86 százalék), illetve a Fidesz szavazók harmada (32 százalék).

A válaszadók közel negyede (23 százalék) inkább nem tartja felháborítónak, ha kiderül egy-egy ilyen eset. Így nyilatkozott a Fidesz szavazók többsége (55 százalék), minden tizedik (10 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 8 százaléka.

Tízből hat (61 százalék) válaszadó szerint a Fidesz gazdasági elitje gazdagabb mint a korábbi kormányokhoz kötődő gazdasági elit volt. Így gondolja a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből kilenc (90 százalék), a bizonytalan szavazók kétharmada (65 százalék), illetve a Fidesz szavazók közel negyede (22 százalék).

Közel minden negyedik (23 százalék) megkérdezett szerint a Fidesz gazdasági elitje ugyanolyan gazdag, mint a korábbi kormányok gazdasági elitjei. Így látja a Fidesz szavazók enyhe többsége (52 százalék), a bizonytalan szavazók közel ötöde (18 százalék), illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 4 százaléka.

A válaszadók 5 százaléka szerint a Fidesz gazdasági elitje kevésbé gazdag, mint a korábbi kormányokhoz kötődő gazdasági elit volt. Ezt mondta a Fidesz szavazók 14 százaléka és a bizonytalan szavazók 3 százaléka.

A megkérdezettek háromnegyede (77 százalék) inkább egyetért azzal az állítással, hogy nem szabad beletörődnünk abba, hogy a korrupciót a politika természetes részeként mutatják be nekünk. Közel ugyanilyen arányban (74 százalék) azzal is inkább egyetértenek azonban, hogy a korrupciónál vannak ma jóval nagyobb problémák Magyarországon.

A válaszadók közel kétharmada (64 százalék) inkább egyetért azzal az állítással, hogy túl sok korrupciós ügy van, így már nem is tud rájuk figyelni. Tízből közel hatan (58 százalék) inkább egyetértenek azzal, hogy a Fidesz 2010 óta történő kormányzása során sokkal nagyobb összegeket érintő korrupció zajlik, mint a korábbi időszakokban.

A megkérdezettek enyhe többsége (52 százalék) inkább nem ért egyet azzal az állítással, hogy amikor dönt arról, hogy kire szavaz, nem veheti figyelembe a korrupció kérdését, mert minden politikus korrupt.

Minden második (49 százalék) megkérdezett szerint több a korrupció 2010 óta, amióta a Fidesz van kormányon. Így gondolja a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből kilenc (88 százalék), minden második (47 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz szavazók 7 százaléka.

A válaszadók 16 százaléka szerint 2002-2010 között, az MSZP-kormányok idején több volt a korrupció. Így látja közel minden második Fidesz szavazó (46 százalék), a bizonytalan szavazók 5 százaléka, illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak az 1 százaléka.

A megkérdezettek közel negyede (23 százalék) szerint ugyanolyan mértékű a korrupció mindkét időszakban. Ezt mondta a Fidesz szavazók harmada (33 százalék), tízből három (30 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 8 százaléka.

Egy 1-10-ig terjedő skálán átlagosan 7,0 pontot adtak arra, hogy Orbán Viktor mennyire korrupt. Nála átlagban csak a Fidesz mint párt (7,3), Lázár János (7,1) és Rogán Antal (7,6) korruptabb.

Az ellenzéki térfélen a „versenyt” az MSZP nyerte (6,3), utánuk a DK jön (6,1) illetve a pártnak a vezetője, Gyurcsány Ferenc (6,1). Utánuk a Jobbik következik (5,8), aztán Karácsony Gergely (5.6), végül pedig a Momentum (5,3).

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatókA kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2023. augusztus 30 – szeptember 07. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő  telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.