Pártok támogatottsága és szavazási hajlandóságok, 2017 november

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedve 27 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot csökkenve, 9 százalék, míg a Jobbik tábora változatlan, így 10 százalék. Tízből négy megkérdezett szerint a baloldali ellenzéknek civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel van nagyobb esélye a 2018-as választásokon, és negyedannyian gondolják úgy, hogy pártpolitikussal. A megkérdezettek fele tudja elképzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon, a kormányváltást akarók háromnegyede. Tízből hat megkérdezett szerint az ország érdekében szükség lenne egy valódi, erős, baloldali együttműködésre.

2017_11_ppref_idosor.png

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, november 11 és 15 között, 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságokat.  Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedve 27 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot csökkenve, 9 százalék, míg a Jobbik tábora változatlan, így 10 százalék. Tízből négy megkérdezett szerint a baloldali ellenzéknek civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel van nagyobb esélye a 2018-as választásokon, és negyedannyian gondolják úgy, hogy pártpolitikussal. A megkérdezettek fele tudja elképzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon, a kormányváltást akarók háromnegyede. Tízből hat megkérdezett szerint az ország érdekében szükség lenne egy valódi, erős, baloldali együttműködésre.

Fidesz szavazóinak száma a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, és ebben a hónapban újra egy pontot, így 27 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Fidesz támogatottsága 50 százalék. A párt szavazóinak aktivitása csökkent.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban nem változott, azonban ebben a hónapban egy százalékpontot csökkenve 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében az MSZP támogatottsága 14 százalék. A párt szavazóinak aktivitása növekedett.

Jobbik támogottsága az elmúlt hónap csökkenése után most nem változott, így továbbra is 10 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Jobbik támogatottsága 17 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása csökkent.

2017_11_ppref.png

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága most egy százalékpontot növekedett, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék. Az Együtt és Párbeszéd együttműködése okán mostantól összesített támogatottságot közlünk – ez ebben a hónapban egy százalék. A Kétfarkú és Momentum támogatottsága változatlanul egy százalék. Az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot.

A bizonytalanok aránya 41 százalék.

2017_11_ppref_idosor.png

Tízből négy megkérdezett (39 százalék) szerint a baloldali ellenzéknek civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel van nagyobb esélye a 2018-as választásokon, és negyedannyian (12 százalék) gondolják úgy, hogy pártpolitikussal. Az MSZP, a Jobbik és a bizonytalan szavazók körében a legmagasabb (51, 49 és 38 százalék) azok aránya, akik szerint szakértő, civil miniszterelnök-jelölttel van több esélye a baloldalnak a 2018-as választásokon. A kormányváltást akarók körében ez az arány 52 százalék, míg 13 százalék szerint pártpolitikus jelölttel van nagyobb esély.

ellenzek_szakerto.png

A megkérdezettek fele (42 százalék, 42 ellenében) tudja elképzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon, míg a kormányváltást akarok háromnegyede (75 százalék, 15 százalék ellenében). Az MSZP szavazók körében 95 százalék ez az arány, a Jobbik szavazók esetében pedig 54 százalék. A bizonytalan szavazók többsége (43 százalék, 25 ellenében) is el tudja képzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon.

ellenzek_szavaz.png

Tízből hat megkérdezett (61 százalék) szerint az ország érdekében szükség lenne egy valódi, erős, baloldali együttműködésre. Ezzel az állítással minden vizsgált társadalmi csoport egyetért, leginkább az MSZP és a Jobbik szavazók (95, illetve 65 százalék), de a bizonytalan és a Fidesz szavazók is (59 és 50 százalék). A kormányváltást akarók körében tízből nyolc megkérdezett gondolkodik így (81 százalék).

megkérdezettek többsége, 47 százalék 30 ellenében, úgy gondolja, hogy a baloldali ellenzék egy civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel érdemben tudja növelni a támogatottságát. Ebben minden társadalmi csoport így gondolkodik, kivéve a Fidesz- és a kormányváltást nem akaró szavazókat (32, 32 százalék). Leginkább az MSZP és a Jobbik szavazók (72 és 56 százalék), valamint a bizonytalanok (48 százalék, 16 ellenében) gondolkodnak így.

ellenzek_allitasok.png

Az összes megkérdezett körében enyhe kisebbségben (35 százalék 45 ellenében) vannak azok, akik szerint egy igazi baloldali együttműködés képes lenne 2018-ban megnyerni a választásokat. Azonban az MSZP és a bizonytalan szavazók körében többségben van ez az álláspont (69 és 33 százalék), míg a Jobbik szavazók körében szintén enyhe kisebbségben (44 százalék, 52 ellenében).

ellenzek_egyuttmukodes.png

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók, valamint az ATV Reggeli start, és az Echo TV Napi aktuális műsorában láthatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Vasárnapi Hírekre is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2017. november 11-15 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1001 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg. A biztos szavazó, pártválasztók körében mért adatok itt találhatóak.