Pártok támogatottsága: éledező baloldali ellenzék

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága nem változott és maradt 25 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot növekedve 13 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkenve, 10 százalék. 

A múlt havi csökkenés után a Fidesz támogatottsága befagyott, és még pár hónapot várni kell, mire kiderül, hogy mire megy az új ügyekkel, pl a civilek ellen indított támadással. A baloldalon megindul a vezetőkiválasztási folyamat, és ezt pártok felé fordította a szavazókat. Az MSZP és a DK is 1-1 százalékpontot növekedett, az előbbi ebben a ciklusban először kilépett a 10-12 százalékos sávból, és most került először hibahatáron a Jobbik elé az összes megkérdezett körében.

2017_01_ppref_idosor.png

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január 13 és 18 között, 900 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága nem változott és maradt 25 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot növekedve 13 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkenve, 10 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága ötödik hónap után most először nem érte el az 1 százalékot.
Fidesz szavazóinak száma tavaly év végén csökkent, ám erre a hónapra nem változott, így maradt 25 százalék. A párt támogatóinak aktivitása ebben a hónapban azonban némileg csökkent.

Az MSZP támogatottsága az ezt megelőző négy hónapban változatlan volt, ám most egy százalékpontot növekedett, és 13 százalék. A pártnak szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. A párt ebben a ciklusban most először lépett ki a 10-12 százalékos sávból

Jobbik támogatóinak száma az ezt megelőző négy hónapban szintén változatlan volt, ám most egy százalékpontal csökkenve 10 százalék. Ezzel a párt újra elérte fél évvel ezelőtt már beállított mélypontját. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

2017_01_ppref.png

A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP múlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is 3 százalékon áll. A DK támogatóinak száma most egy százalékpontot növekedve újra 4 százalék. És az Együtt támogatottsága ebben a hónapban is elérte az 1 százalékot, viszont hosszú idők óta először ez nem sikerült a Kétfarkú Kutya Pártnak. A Párbeszéd és a MLP támogatóinak az aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot.

választási kampányévre ráfordulva a szavazók kezdenek a baloldali ellenzéki erők irányába fordulni, ám ez egyelőre nem jár az aktivitás változásával, lévén a bizonytalanok változatlanul, 43 százalék. A múlt havi csökkenés után a Fidesz támogatottsága befagyott, és még pár hónapot várni kell, mire kiderül, hogy mire megy az új ügyekkel, pl a civilek ellen indított támadással. A baloldalon megindul a vezetőkiválasztási folyamat, és ezt pártok felé fordította a szavazókat. Az MSZP és a DK is 1-1 százalékpontot növekedett, az előbbi ebben a ciklusban először kilépett a 10-12 százalékos sávból, és most került először hibahatáron a Jobbik elé az összes megkérdezett körében.

2017_01_ppref_idosor.png

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Vasárnapi Hírekre is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2017. január 13-18 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 900 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,3 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.