Pártok támogatottsága — 2019 december

Publicus Intézet a Népszava megbízásából december 14-20 között 1002 fő megkérdezésével készített országos és december 10-15 között 1000 fő megkérdezésével készített budapesti reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

————-

Országos adatok

Fidesz-KDNP támogatottsága nem változott, így 28 százalék.

Az MSZP-P támogatottsága a múlt havi mélypontjáról elmozdulva, egy százalékpontot növekedett, 7 százalék.

Jobbik esetében sem változott a tábor mérete, továbbra is, mélypontján van, 6 százalék.

A DK támogatottsága is változatlan, már harmadik hónapja, 8 százalék.

A Momentum esetében egy százalékpontot csökkent, így 7 százalék a támogatottság.

Pártok támogatottsága, 2019 december, országos

Az LMP támogatottsága továbbra is, 1 százalékos, a Kétfarkú Kutya Párté azonban 1 százalékponttal növekedett, így 2 százalékos. A Mi Hazánk Mozgalom a támogatottság és 1 százalék. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot csökkenve 39 százalék.

Pártok támogatottságának alakulása, 2019 január – 2019 december, országos

Budapesti adatok

Fidesz-KDNP támogatottsága 21 százalék, aMSZP-P és a DK támogatottsága 7, illetve 8 százalék, a Jobbik és az LMP egyaránt 2-2 százalék szavazóra számíthat, míg a Momentum támogatottsága 9 százalék a fővárosban. A Kétfarkú Kutyapártot 1 százalék említette, a Mi hazánk támogatottsága pedig ez sem érte el. A bizonytalanok aránya 49 százalék.

Pártok támogatottsága, 2019 december, Budapesten

A kutatás további részletei a ma megjelent Népszavában találhatóak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. december 14 – 20 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1002 fő, és 2019. december 10-15 között Budapesten élő felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Országos illetve a Budapest Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, továbbá országosan régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai, illetve a budapesti lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy kutatásonként legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.