A Fidesz szavazók kevesebb mint fele hallott az ellenzéki sikerű jászberényi időközi választás eredményéről

Publicus Intézet a Népszava megbízásából január 26-31. között 1008 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az embereket a jászberényi időközi választás kapcsán.

Tízből hat (57 százalék) megkérdezett hallott arról, hogy a január közepén a jászberényi időközi választáson jelentős, több mint kétharmados vereséget szenvedett a kormánypárt által támogatott jelölt. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből hét (70 százalék), illetve a bizonytalan szavazóknak és a Fidesz szavazóknak kevesebb mint fele (45-44 százalék) – azaz a kormánypárti szavazók többsége (54 százalék) nem értesült a vereségről.

Minden második (51 százalék) válaszadó szerint ez az eredmény egy egyszeri, helyi jelenség, amiből nem lehet semmilyen országos tanulságot levonni. Így gondolja tízből hét (72 százalék) Fidesz szavazó, a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 44 százaléka, illetve a bizonytalan szavazóknak a 42 százaléka.

Tízből három (30 százalék) megkérdezett szerint a jászberényi esetből arra lehet következtetni, hogy bizonyos együttműködési formában az ellenzék legyőzheti a Fideszt. Így látja választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a közel fele (45 százalék), a bizonytalan szavazók negyede (24 százalék) illetve a Fidesz szavazók tizede (9 százalék)

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatókA kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2023. január 26 – 31. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1008 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.