A Momentum és az MSZP-P jelöltje az esélyesebb a Csongrád-Csanád megyei 2-es számú választókörzetben

Publicus Intézet a 21 Kutatóközpont megbízásából augusztus 16-18. között 1221 fő megkérdezésével készített közvéleménykutatásban vizsgálta az ellenzéki jelöltek támogatottságát a Csongrád-Csanád megyei 2-es számú választókörzetben. A kutatás eredményeként kapott adatbázis az egyéni választókerület lakosságára életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív. Az előválasztási kérdéseket csak a kormányváltást akaróknak lett feltéve (629 fő).

Tízből négy (43 százalék) olyan megkérdezett, aki biztosan részt venne az előválasztáson, a Momentum, MSZP-Párbeszéd által támogatott jelöltre, Mihálik Edvinre szavazna.

A Jobbik, DK és az LMP által támogatott jelöltre, Tóth Péterre ezzel szemben a válaszadók némileg kevesebb mint negyede (23 százalék) szavazna.

A megkérdezettek harmada (35 százalék) vagy még nem tudja, vagy nem akart válaszolni, vagy pedig a fenti két jelölt egyikére sem kíván szavazni az ellenzéki előválasztáson.

Az összes, a kormányt leváltani kívánó válaszadók közül minden harmadik (34 százalék) a Momentum, MSZP-Párbeszéd által támogatott jelöltre, Mihálik Edvinre szavazna az ellenzéki előválasztáson. Minden ötödik (18 százalék) megkérdezett pedig a Jobbik, DK és az LMP által támogatott jelöltre, Tóth Péterre. Minden második válaszadó (48 százalék) vagy még nem tudja, vagy nem akart válaszolni, vagy pedig a fenti két jelölt egyikére sem kíván szavazni az ellenzéki előválasztáson.

Mihálik Edvinre szavazna a Momentum szavazóinak túlnyomó többsége (84 százalék), továbbá az MSZP-P, az LMP és a DK szavazóinak közel fele (48-46-46 százalék), illetve a bizonytalan szavazók közel negyede is (23 százalék). Tóth Pétert főleg a Jobbik szavazói támogatják (62 százalék), illetve a Demokratikus Koalíció szavazóinak negyede (24 százalék), ami egyben azt is jelenti, hogy hiába élvezi Tóth hivatalosan a DK támogatását is, a párt szavazói inkább Mihálik Edvint támogatják.