Egy lista, előválasztás, és közös miniszterelnök-jelölt növeli inkább az ellenzék győzelmi esélyeit

Publicus Intézet a Népszava megbízásából augusztus  27 – 31. között 1009 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét arról, hogyan vágjanak neki az ellenzéki pártok a 2022-es választásnak.

Minden második megkérdezett hallott arról, hogy a hat legnagyobb ellenzéki párt vezetője megegyeztek abban, hogy a 106 egyéni körzetben közös jelöltet indítanak a Fidesz jelöltje ellen. Minden második válaszadó szerint összeségében inkább növeli ez a megállapodás az ellenzék győzelmi esélyeit. Az ellenzéki szavazók háromnegyede ebben látja a győzelem kulcsát.

Tízből négy megkérdezett szerint az ellenzéknek akkor van nagyobb esélye a győzelemre, ha egy listán indulnak. Az ellenzéki szavazóknak közel a kétharmada látja így.

Tízből hat válaszadó szerint növeli, illetve inkább növeli az ellenzék győzelmi esélyeit ha egy közös miniszterelnök-jelölttel vág neki a választásoknak. A megkérdezettek kétharmada szerint előválasztással kellene kiválasztani a közös miniszterelnök-jelöltet.


Minden második megkérdezett (50 százalék) hallott arról, hogy a hat legnagyobb ellenzéki párt vezetője megegyeztek abban, hogy a 106 egyéni körzetben közös jelöltet indítanak a Fidesz jelöltje ellen.

Az ellenzéki szavazók közül a Momentum és a DK szavazók hallottak erről a leginkább (84-81 százalék), a legkevésbé a Fidesz szavazók (38 százalék) és a bizonytalanok (41 százalék) értesültek erről.

Minden második (49 százalék) válaszadó szerint összeségében inkább növeli ez a megállapodás az ellenzék győzelmi esélyeit.

Tízből kilenc DK és Momentum (92 és 88 százalék) szavazó, továbbá az a Jobbik és az MSZP-P szavazóinak közel háromnegyede (74-72 százalék) is ebben látja a 2022-es országgyűlési választás győzelmének a kulcsát.

Összeségében az ellenzéki szavazók háromnegyede is úgy látja, hogy inkább növeli az ellenzéki esélyeket, ha mind a 106 egyéni választókörzetben csak egy ellenzéki jelölt indul a Fidesz jelöltje ellen.

A kormánypárti szavazók fele (47 százalék) azonban úgy látja, hogy ez a megállapodás inkább csökkenti az ellenzék győzelmi esélyeit. A Fideszes szavazók ötöde (20 százalék) gondolja csak úgy, hogy a megállapodás inkább növeli az ellenzéki esélyeit 2022-re.

Tízből négy legfeljebb 8 általánost végzett (40 százalék) és szakmunkás (39 százalék) szerint   összeségében inkább növeli a megállapodás az ellenzék győzelmi esélyeit. Az érettségizetteknél ez az arány eléri az 55 százalékot, a diplomásoknál pedig már a 61 százalékot is.

Tízből négy (41 százalék) megkérdezett szerint az ellenzéknek akkor van nagyobb esélye a győzelemre, ha egy listán indulnak. Minden ötödik (19 százalék) válaszadó szerint akkor, ha minden párt külön indul. Közel minden hetedik (15 százalék) megkérdezett úgy gondolja, hogy az ellenzéknek akkor van több esélye, ha két listával indul neki a következő választásnak.

Az ellenzéki szavazók közel kétharmada (64 százalék) szerint akkor nagyobb esély van leváltani a Fideszt, ha a pártjaik egy listán indulnak. Közel minden ötödik (18 százalék) ellenzéki szavazó szerint a két lista lehet inkább a nyerő, minden tizedik szerint (11 százalék) pedig az a jó stratégia, ha minden párt külön indul.

Tízből három (31 százalék) Fidesz szavazó szerint akkor van esélye az ellenzéknek, ha minden párt külön indul, és tízből kettő (22 százalék) szerint pedig akkor, ha egy listán lesznek.

Tízből hat (58 százalék) válaszadó szerint növeli (47 százalék), illetve inkább növeli (11 százalék) az ellenzék győzelmi esélyeit ha egy közös miniszterelnök-jelölttel vág neki a választásoknak. A megkérdezettek 16 százaléka szerint csökkenti (14 százalék), illetve inkább csökkenti (2 százalék) az ellenzék esélyeit, ha egy közös miniszterelnök-jelölt indul. Minden tizedik (11 százalék) válaszadó szerint nem változtatja érdemben ez a kérdés az ellenzék esélyeit.

Tízből hét (72 százalék) ellenzéki szavazó szerint növeli, további 13 százaléknyi ellenzéki szavazó szerint pedig inkább növeli a pártok győzelmi esélyeit ha egy közös miniszterelnök-jelölttel vág neki a választásoknak. Még a Fidesz szavazók harmada (35 százalék) szerint is növeli (24 százalék), illetve inkább növeli (11 százalék) az ellenzék esélyeit, ha egy közös miniszterelnök-jelölt indul.

A megkérdezettek kétharmada (67 százalék) szerint előválasztással kellene kiválasztani a közös miniszterelnök-jelöltet. Közel minden hatodik (16 százalék) válaszadó szerint a pártoknak, politikusoknak kell megegyeznie a színfalak mögött abban, hogy ki legyen az ellenzék jelöltje.

Minden párt szavazóinak a többsége – különböző arányban – de egyetért az előválasztással. Tízből kilenc DK és MSZP-P szavazó (91-87 százalék), illetve tízből hat bizonytalan és Fidesz szavazó(61-60 százalék) is úgy látja, hogy előválasztással kellene kiválasztani a közös miniszterelnök-jelöltet.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2020. augusztus 27 – 31. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1017 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.