Budapesti előválasztásról

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából december első hetében 999 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a budapesti lakosok előválasztás kérdéseivel kapcsolatos véleményeit.

Tíz megkérdezettből hat szerint a baloldali ellenzéki erőknek törekedni kell arra, hogy a következő választásra egységesek legyenek, hogy sikerrel harcoljanak a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Tarlós István ellen. Leginkább az MSZP szavazók, az egyéb pártok szavazók gondolják úgy, hogy a baloldalnak össze kell fognia. A megkérdezettek közel fele hallott arról, hogy az ellenzék előválasztáson kívánja eldönteni, hogy ki legyen Tarlós István főpolgármester kihívója. A megkérdezettek többsége, minden tízből négy fő szerint célravezető az ellenzéknek előválasztással kiválasztani Tarlós kihívóját. A válaszadók majd’ fele úgy tervezi, hogy elmegy személyesen leadni szavazatát egy esetleges január végi előválasztáson.

—————————–

Tíz megkérdezettből hat (56 százalék) szerint a baloldali ellenzéki erőknek törekedni kell arra, hogy a következő választásra egységesek legyenek, hogy sikerrel harcoljanak a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Tarlós István ellenA megkérdezettek tizede (8 százalék) még ennél is tovább menne, és a úgy gondolja, hogy egy ilyen összefogásban a Jobbikra is szükség van. Míg a válaszadók ötöde (21 százalék), úgy gondolja, hogy az a jó, hogy sok párt versenyez a baloldalon. Elsősorban a Fidesz szavazói gondolják így, tízből négyen (39 százalék), valamint a Jobbikosok harmada (32 százalék) is.

Leginkább az MSZP szavazók (80 százalék), az egyéb pártok szavazók (74 százalék) gondolják úgy, hogy a baloldalnak össze kell fognia, hogy sikerrel mérkőzzön meg a főpolgármesteri posztért, de a bizonytalanok (58 százalék), és a Jobbikosok (47 százalék) és egyértelmű többségben van ez a vélemény. Azok közében akik részt vennének egy, ellenzéki jelöltet kiválasztó előválasztások 10 százalékponttal magasabb azok aránya, akik összefogáspártiak, mint azok körében akik ezt nem tervezik (61 vs. 51 százalék).

Van igény az összefogásra?

A megkérdezettek majd’ fele (43 százalék) hallott arról, hogy az ellenzék előválasztáson kívánja eldönteni, hogy ki legyen Tarlós István főpolgármester kihívója. Leginkább az egyéb pártok szavazói, és a Fidesz, valamint az MSZP szavazók (65, 49, és 45 százalék), ám a bizonytalanok harmada (35 százalék) is. Azonban a Jobbik szavazók körében mindössze 12 százalékos a felvetés ismertsége.

Hallott a tervezett előválasztásról?

A megkérdezettek többsége, tízből négyen (41 százalék) szerint célravezető az ellenzéknek előválasztással kiválasztani Tarlós kihívóját. Míg a válaszadók harmada (32 százalék) gondolja úgy, hogy inkább a háttérben kellene megállapodni az ellenzéki jelölt személyéről. Mindössze a válaszadók 4 százaléka mondta azt, hogy nincs szükség semmilyen megállapodásra, mindenki induljon el, aki akar és tud.

Leginkább az egyéb pártok (64 százalék) és az MSZP szavazói (44 százalék) tartják célravezetőnek az előválasztást, de még a bizonytalanok körében is többségben vannak akik így gondolkodnak (37 százalék 39 ellenében). Magasabb továbbá az előválasztás támogatottsága azok körében akik már hallottak erről a tervről, mint akik nem (47 vs. 40 százalék), és azok körében is akik részt terveznek rajta venni (50 vs. 33 százalék).

Célravezető az előválasztás?

A válaszadók majd’ fele (46 százalék) úgy tervezi, hogy elmegy személyesen leadni szavazatát egy esetleges január végi előválasztáson. Az egyéb pártok szavazói (70 százalék), és az MSZP szavazók (68 százalék) körében a legmagasabb a részvételi hajlandóság, de tíz Jobbik szavazóból hat (57 százalék), és tíz bizonytalanból négy (40 százalék) is tervezi a részvételt.

És Ön, elmenne?
A kutatás eredményeiről további részletek, a szerdán megjelenő Népszavában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2018. december első hetében a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 999 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Mikrocenzus 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, és városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.