Lesz Magyarországon újabb menekülthullám?

Publicus Intézet a Népszava megbízásából augusztus 25 – 30. között 1009 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az afganisztáni helyzetről.

Szinte minden megkérdezett hallott arról, hogy az amerikai csapatok kivonása után a tálibok uralmuk alá vonták Afganisztánt, és sok százezer ember próbál elmenekülni az országból.

Tízből hét válaszadó szerint Magyarországot érinteni fogja a menekülthullám.

Tízből hat megkérdezett szerint az lenne a helyes eljárás egy Afganisztánból induló menekülthullám esetén az Európai Unió részéről, ha az ázsiai álammal határos országoknak biztosítana segítséget, hogy ott kezelhessék a menekültkérdést.

Minden hatodik válaszadó szerint az lenne a jó döntés, ha az EU határain kívül tartaná az érkező menekülteket, és a lehető legtöbbet visszatoloncolná Afganisztánba

Minden hetedik megkérdezett szerintaz lenne a helyes lépés, az, ha az EU befogadná azokat, akik bizonyítani tudják, hogy életveszélyből menekülnek


Vannak olyan várakozások, hogy a 2015-öshöz hasonló menekülthullám indul Európa felé emiatt.

Tízből hét (71 százalék) válaszadó szerint vagy biztosan, (37 százalék) vagy pedig inkább igen, (34 százalék) Magyarországot érinteni fogja a menekülthullám.

Minden ötödik (20 százalék) megkérdezett szerint vagy inkább nem (12 százalék), vagy pedig biztos nem (8 százalék) fogja hazánkat érinteni ez a válság.

Tízből hat (62 százalék) megkérdezett szerint az lenne a helyes eljárás egy Afganisztánból induló menekülthullám esetén az Európai Unió részéről, ha az ázsiai álammal határos országoknak biztosítana segítséget, hogy ott kezelhessék a menekültkérdést. Így látja az ellenzéki szavazók kétharmada (65 százalék), tízből hat (63 százalék) Fidesz szavazó, továbbá a bizonytalan szavazók többsége (55 százalék).

Minden hatodik (17 százalék) válaszadó szerint az lenne a jó döntés, ha az EU határain kívül tartaná az érkező menekülteket, és a lehető legtöbbet visszatoloncolná Afganisztánba. Ezt mondta a Fidesz szavazók negyede (23 százalék), a bizonytalan szavazók ötöde (19 százalék), és az ellenzéki szavazók tizede (9 százalék).

Minden hetedik (15 százalék) megkérdezett szerint az lenne a helyes lépés, az, ha az EU befogadná azokat, akik bizonyítani tudják, hogy életveszélyből menekülnek. Így gondolja minden ötödik (21 százalék) ellenzéki szavazó, minden hetedik (15 százalék) bizonytalan szavazó, és minden tizedik (9 százalék) Fidesz szavazó.

Tízből négy válaszadó (39 százalék) az ellenzéki összefogás szövetségére (Dk, Momentum, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd), tízből szintén négy (39 százalék) megkérdezett pedig a Fidesz KDNP-re szavazna az országgyűlési választásokon, ha addig Magyarországot is érintő menekültválság alakulna ki.

Ilyen helyzetben a tízből három (31 százalék) bizonytalan szavazó az ellenzéket, minden hetedik bizonytalan pedig a Fideszt választaná.

Minél nagyobb egy település, annál biztosabban szavaznak a megkérdezettek az ellenzéki összefogásra: Míg a községekben 32-44 százalék az arány, addig Budapesten már 58-28 százalék ellenében.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021. augusztus 25 – 30. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1009 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.