A többség szerint az új palackvisszaváltási rendszer jó cél érdekében jött létre, de rossz a kivitelezés

Publicus Intézet a Népszava megbízásából augusztus 07 – 16. között 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az italospalack-visszaváltásról.

Tízből hét válaszadó szokott olyan italokat vásárolni, amelyeknek a csomagolásán az újonnan bevezetett rendszer szerint 50 forint betétdíj van és a boltokban kihelyezett automatákban lehet visszaváltani. Közülük a többség már váltott vissza palackot/üdítősdobozt az új rendszerben a kihelyezett automatákkal.

A válaszadók háromnegyede mondta azt, hogy az általa rendszeresen látogatott élelmiszerboltokban van visszaváltási lehetőség.

Közel minden második válaszadó találkozott már problémával az új automatáknál a visszaváltás során. Tízből hat válaszadó nyilatkozott úgy, hogy az automata nem vett vissza minden palackot, minden második megkérdezett pedig azt mondta, hogy nem működött az automata. A válaszadók 9 százaléka nem jutott hozzá az 50 forintos betétdíjhoz, 7 százalék pedig nem talált automatát.

Mindezzel együtt tízből hét válaszadó szerint inkább jól működik az új italospalack-visszaváltási rendszer.

Azok körében, akik váltottak már vissza ilyen palackokat és korábban is szelektíven gyűjtötték a csomagolásokat, tízből négy válaszadó mondta azt, hogy neki több nehézséget okoz az új visszaváltási rendszer, mint a korábbi szelektív gyűjtés.

A többség azzal a kijelentéssel ért inkább egyet, hogy az új visszaváltási rendszer jó cél érdekében jött létre, de rossz a kivitelezés.


Tízből hét (69 százalék) válaszadó szokott olyan italokat vásárolni, amelyeknek a csomagolásán az újonnan bevezetett rendszer szerint 50 forint betétdíj van és a boltokban kihelyezett automatákban lehet visszaváltani. Tízből három (30 százalék) megkérdezett nem vesz ilyen italokat, illetve 1 százalék korábban vásárolt, de az új rendszer miatt már nem vesz ilyeneket.

Azok körében, akik szoktak ilyet vásárolni, a többség (54 százalék) már váltott vissza palackot/üdítősdobozt az új rendszerben a kihelyezett automatákkal. A panelházakban élők 79 százaléka, a kertes házakban élők 50 százaléka, illetve a társasházakban élők 48 százaléka nyilatkozott így.

Azok körében, akik még nem váltottak vissza palackokat, tízből nyolcan (83 százalék) még gyűjtik azokat, hogy visszaváltsák majd. Így nyilatkozott a kertes házban élők 89 százaléka, a panelházban élők 69 százaléka, illetve a társasházban élők 65 százaléka.

A válaszadók 63 százaléka mondta azt, hogy vagy váltott már vissza, vagy gyűjt ilyen palackokat visszaváltás céljából.

Azok körében, akik váltottak már vissza ilyen palackokat, a válaszadók közel negyede (23 százalék) a visszaváltható italcsomagolás 100 százalékát viszi el visszaváltani. Átlagosan 89 százalék ez az arány.

Azok körében, akik vásárolnak ilyen palackokat, tízből nyolc (79 százalék) válaszadó már korábban is mindig szelektíven gyűjtötte és dobta ki a most visszaválthatóvá tett palackokat, üdítősdobozokat. További 11 százalék mondta azt, hogy korábban is jellemzően így tett. (8 százalék jellemzően nem tett így, 2 százalék pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre)

A megkérdezettek 5 százaléka mondta azt, hogy korábban nem gyűjtött szelektíven, most viszont gyűjti, és visszaváltja.

A válaszadók háromnegyede (73 százalék) mondta azt, hogy az általa rendszeresen látogatott élelmiszerboltokban van visszaváltási lehetőség. Leginkább a panelházakban (88 százalék), és a megyeszékhelyen élők (82 százalék) mondták ezt, legkevésbé pedig a kertesházakban (69 százalék), és a községekben élők (59 százalék).

Közel minden második (47 százalék) válaszadó találkozott már problémával az új automatáknál a visszaváltás során.

Tízből hat (57 százalék) válaszadó nyilatkozott úgy, hogy az automata nem vett vissza minden palackot, minden második (51 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy nem működött az automata.

A válaszadók 9 százaléka nem jutott hozzá az 50 forintos betétdíjhoz, 7 százalék pedig nem talált automatát.

Tízből hét (68 százalék) válaszadó szerint inkább jól működik az új italospalack-visszaváltási rendszer. Így nyilatkozott a Fidesz szavazók 82 százaléka, a Tisza Párt és a pártnélküli szavazók 64-64 százaléka, illetve az ellenzéki szavazók 59 százaléka.

Azok körében, akik váltottak már vissza ilyen palackokat és korábban is szelektíven gyűjtötték a csomagolásokat, tízből négy (42 százalék) válaszadó mondta azt, hogy neki több nehézséget okoz az új visszaváltási rendszer, mint a korábbi szelektív gyűjtés.

A többség (56 százalék) azzal a kijelentéssel ért inkább egyet, hogy az új visszaváltási rendszer jó cél érdekében jött létre, de rossz a kivitelezés. Így gondolja az ellenzéki szavazók 72 százaléka, a Tisza Párt szavazóinak a 65 százaléka, a pártnélküli szavazók 54 százaléka, illetve a Fidesz szavazók 45 százaléka.

A válaszadók harmada (32 százalék) viszont inkább azzal az állítással ért egyet, hogy az új visszaváltási rendszer hatékony módszer, hogy minél több palack kerüljön újrafelhasználásra. A Fidesz szavazók 43 százaléka, a Tisza Párt és a pártnélküli szavazók 29-29 százaléka, illetve az ellenzéki szavazók 18 százaléka mondta ezt.  

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatókA kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2024. augusztus 07 – 16. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.