A többség nem fejezné be a Liget-projektet

Publicus Intézet a november 7-18 között 1002 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban a Budapestiek körében vizsgálta a Liget-projekttel kapcsolatos ügyeket.

A megkérdezettek majd’ háromnegyede hallotta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a kormány által a Városligetben épített múzeumi negyed építésének részleges leállítása mellett döntött. A válaszadók háromnegyede a Liget-projekt leállítása mellett van. Ezen belül tízből hat fő szerint a már elkezdett épületeket fejezzék be, de újakat ne építsenek. 14 százalék szerint az lenne a jó megoldás, ha minden építkezéssel leállnának, és visszaállítanák a zöldterületet ahol csak az lehetségesLeginkább a Fidesz szavazók felépítés-pártiak, ám körükben sincs többségben ez az álláspont, mert több mint felük nem folytatná a projektet. Az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok elsöprő arányban a projekt leállítása mellett vannak, és mindössze 3 százalékuk építené fel a múzeumi negyedet a kormány tervei szerint.

————–

A megkérdezettek majd’ háromnegyede (72 százalék) hallotta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a kormány által a Városligetben épített múzeumi negyed építésének részleges leállítása mellett döntött.

Leginkább a DK és az MSZP szavazók (95, 93 százalék), valamint a diplomások és a 60 évnél idősebbek (90, 84 százalék) hallottak róla. Legkevésbé a Fidesz és az egyéb pártok szavazói (79 és 62 százalék), valamint a legfeljebb nyolc általánost végzettek, és a 30 év alattiak (55 és 54 százalék).

Hallotta, hogy az új budapesti közgyűlés részben leállíttatta a Liget-projektet?

A válaszadók háromnegyede (74 százalék) a Liget-projekt leállítása mellett van. Ezen belül tízből hatan (60 százalék) szerint a már elkezdett épületeket fejezzék be, de újakat ne építsenek. 14 százalék szerint az lenne a jó megoldás, ha minden építkezéssel leállnának, és visszaállítanák a zöldterületet ahol csak az lehetséges. Míg lényegében ugyanennyien (16 százalék) mondja azt, hogy mindent fel kell építeni, ahogy a kormány tervezte.

Leginkább a Fidesz szavazók felépítés-pártiak (46 százalék), ám körükben sincs többségben ez az álláspont, mert több mint felük (51 százalék) nem folytatná a projektet.

Az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok elsöprő arányban a projekt leállítása mellett vannak (76-95 között), és mindössze 3 százalékuk építené fel a múzeumi negyedet a kormány tervei szerint. A projektet leállítók túlnyomó többsége (87-58 százalék) szerint a már elkezdett épületeket fejezzék be, de újakat ne építsenek.

Mit kellene tenni?

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. november 7-18 között a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1002 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Mikrocenzus 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, és városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a fővárosi lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.