Főpolgármester-választás: fej-fej mellett Karácsony és Tarlós

Publicus Intézet Népszava megbízásából szeptember 22-28 között 601 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a budapesti főpolgármester-választás várható eredményeit.

Az biztos szavazó, főpolgármester-választók körében hibahatáron belül van a jelöltek közti különbség: Karácsony Gergelyre 47 százalék, Tarlós Istvánra 49 százalék, míg Puzsér Róbertre 4 százalék tervezi leadni szavazatát, Berki Krisztián támogatottsága nem éri el az egy százalékot.

A megkérdezettek majd’ háromnegyede hallott arról, hogy Karácsony Gergely többször is főpolgármester-jelölti vitára hívta ki Tarlós Istvánt. Azok közül, akik hallottak a kihívásról tízből nyolcan arról is értesültek, hogy Tarlós István különböző indokokkal, de kitért a vita elől. A megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy az lett volna a helyes ha Tarlós István kiáll vitázni.

A megkérdezettek majd’ kétharmada hallott arról, hogy Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje hangos megafonnal a kezében vitatkozott Tordai Bence ellenzéki képviselővel. A válaszadók háromnegyede szerint nem fér bele a politikai viták kereteibe ez a módszer. A megkérdezettek többségének romlott a megítélése Tarlós Istvánról a „megafonozás” következtében.

A megkérdezettek 58 százaléka ígéri biztosra részvételét az október 13-i választásokon, ez az arány megegyezik a két héttel ezelőtt mértekkel, és magas részvételt vetít előre.

————-

A megkérdezettek majd’ háromnegyede (72 százalék) hallott arról, hogy Karácsony Gergely többször is főpolgármester-jelölti vitára hívta ki Tarlós Istvánt. Az ellenzéki pártok szavazói 95 százalékban hallottak erről, míg a Fidesz szavazók és a bizonytalanok kétharmada (68 és 64 százalék).

Hallott arról, hogy Karácsony kihívta vitára Tarlóst?

Azok közül, akik hallottak a kihívásról tízből nyolcan (82 százalék) arról is értesültek, hogy Tarlós István különböző indokokkal, de kitért a vita elől.

A megkérdezettek több mint fele (52 százalék), egyharmada ellenében (36 százalék) úgy gondolja, hogy az lett volna a helyes ha Tarlós István kiáll vitázni.

A vizsgált társadalmi csoportok közül egyedül a Fidesz szavazók körében vannak többen, akik szerint helyes hogy nem fogadta el Karácsony Gergely kihívását (71 százalék). Míg az ellenzéki pártok szavazók közül lényegében mindenki (96 százalék) szerint Tarlósnak ki kellett volna állni vitázni. Eképpen látja a bizonytalanok többsége is (56 százalék).

Tarlós álljon ki vitázni, vagy ne?

A megkérdezettek majd’ kétharmada (59 százalék) hallott arról, hogy Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje hangos megafonnal a kezében vitatkozott Tordai Bence ellenzéki képviselővel. Leginkább az MSZP és a DK szavazók hallottak az ügyről (97 és 95 százalék), legkevésbé a Fidesz szavazók (51 százalék).

A válaszadók háromnegyede (73 százalék) szerint nem fér bele a politikai viták kereteibe ez a módszer, míg tízből ketten (18 százalék) megengedőek ezzel kapcsolatban.

Mindazonáltal minden vizsgált társadalmi csoport körében többségben vannak azok, akik nem értenek egyet a módszerrel, leginkább a DK és a Momentum szavazói gondolják így (91 és 88 százalék), míg legkevésbé az egyéb pártok, illetve a Fidesz szavazói (67 és 52 százalék).

A megafonozás belefér, vagy nem fér bele?

A megkérdezettek többségének (43 százalék) romlott a megítélése Tarlós Istvánról a „megafonozás” következtében, míg negyedüknek (23 százalék) nem változott róla a véleménye emiatt, ám ötödük (18 százalék) körében javult a megítélés.

Az ellenzéki és a bizonytalan szavazók többsége (83-52 százalék) körében romlott Tarlós megítélése az ügy miatt, míg a Fidesz szavazók többsége (45 százalék) körében nem változott.

Változott a véleménye Tarlós Istvánról a megafonozás miatt?

A megkérdezettek 58 százaléka ígéri biztosra részvételét az október 13-i választásokon, ez az arány megegyezik a két héttel ezelőtt mértekkel, és magas részvételt vetít előre.

A biztos szavazó, főpolgármester-választók körében Karácsony Gergely ellenzéki jelölt támogatottsága 47 százalék, míg Tarlós István (Fidesz-KDNP) 49 százalékra számíthat. Puzsér Róbertet (ÁCE) a szavazók 4 százaléka említette, míg Berki Krisztián (független) támogatottsága nem éri el az egy százalékot.

Október 13-án melyik főpolgármester-jelöltre szavaz?
A kutatás eredményeiről további részletek, a Népszavában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. szeptember 22-28 között a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 601 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Mikrocenzus 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, és városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a fővárosi lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-4 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.