Fővárosban az enyhe többség már a megfontolt nyitás mellett van

Publicus Intézet az Európai Parlament turizmusért felelős szakbizottság vezetőjének a megbízásából január  26 – 28. között 1138 fő megkérdezésével készített budapesti reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a fővárosi lakosok véleményét egy esetleges újranyitásról, a járványszabályok megfontolt változtatásáról.

Majdnem minden megkérdezett hallott arról, hogy egyre több vendéglátóhely, edzőterem, és a járványhelyzet miatt bezárásra ítélt hely elégedetlen a bezárás miatt, és a kinyitást fontolgatja, sőt, néhányan ezt büntetés terhe mellett is megtennék.

A megkérdezettek 54 százaléka szerint most már jobb a helyzet, és el lehetne kezdeni engedélyezni ezen helyek kinyitását, a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával, ám a válaszadók 45 százaléka bár megérti, hogy sokaknak nehézséget okoz a helyzet, de a járvány okán szerintük még nincs itt az idő a nyitásra.

Míg a fiatalabbak korosztályok lazítanának a szabályokon, az idősebbek többsége inkább a teljes lezárást pártolja.

Az éttermek, teraszok esetén a megkérdezettek közel negyede (23 százalék) szerint még nincs itt az idő a nyitásra, a szabályok lazítására, ám háromnegyed (75 százalék) valamilyen formában már a nyitás pártján van.

Az olyan szabadtéri helyek esetén, mint a korcsolyapálya, állatkert, vagy vadaspark, a megkérdezettek 82 százaléka van a megfontolt nyitás pártján, mindössze 17 százalék tartja indokoltnak a jelenleg alkalmazott totális lezárást. Természetesen a nyitást a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával lehet csak elképzelni.


Majdnem minden megkérdezett (95 százalék) hallott arról, hogy egyre több vendéglátóhely, edzőterem, és a járványhelyzet miatt bezárásra ítélt hely elégedetlen a bezárás miatt, és a kinyitást fontolgatja, sőt, néhányan ezt büntetés terhe mellett is megtennék.

A megkérdezettek többsége (54 százalék) szerint most már jobb a helyzet, és el lehetne kezdeni engedélyezni ezen helyek kinyitását, a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával.

A válaszadók 45 százaléka bár megérti, hogy sokaknak nehézséget okoz a helyzet, de a járvány okán szerintük még nincs itt az idő a nyitásra.

Míg a fiatalabbak korosztályok lazítanának a szabályokon, az idősebbek többsége inkább a teljes biztonságot pártolja: Tízből hét 18 és 29 év közötti (68 százalék) és 30 és 44 év közötti (72 százalék) szerint most már engedélyezni kellene a korábban említett helyek kinyitását, a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával.

Minden második 45 és 59 év közötti (51 százalék), illetve tízből hat (62 százalék) 60 évnél idősebb bár megérti, hogy hogy sokaknak nehézséget okoz a helyzet, azonban még nem érkezett el az idő a nyitásra.

Ehhez hasonló módon, míg az aktív korosztálynál tízből hatan (63 százalék) a nyitás mellett vannak, addig a nyugdíjasoknál tízből hatan (62 százalék) továbbra is a zárást támogatják.

Tízből hat érettségizett (60 százalék) és szakmunkás (63 százalék) szerint most már jobb a helyzet, és el lehetne kezdeni engedélyezni ezen helyek kinyitását a különböző járványellenes szabály betartásával. A diplomások fele (48 százalék), illetve a legfeljebb 8 általánost végzettek többsége (55 százaléka) szerint még nem jött el az idő a szigorú szabályok lazítására.

A megkérdezettek közel negyede (23 százalék) szerint még nincs itt az idő a nyitásra, a szabályok lazítására, ám háromnegyed (75 százalék) valamilyen formában már a nyitás pártján van.

Tízből kettő megkérdezett szerint (20 százalék) a helyes eljárás a vendéglátóhelyek esetén a nyitással kapcsolatban az lenne, ha a teraszokat már ki lehetne nyitni.

Tízből közel négy (36 százalék) válaszadó szerint vagy maximum egyharmados kapacitással (18 százalék), vagy pedig maximum 50%-os kapacitással (18 százalék) már ki lehetne nyitni a bezárt helyeket (a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával)

Tízből kettő (19 százalék) válaszadó szerint lényegében teljes kapacitással ki lehetne nyitni a bezárt helyeket (szintén természetesen a járványellenes szabályok betartásával)

Az olyan szabadtéri helyek esetén , mint a korcsolyapálya, állatkert, vagy vadaspark, a megkérdezettek 82 százaléka van a megfontolt nyitás pártján, mindössze 17 százalék tartja indokoltnak a jelenleg alkalmazott totális lezárást.

Minden második (50 százalék) válaszadó szerint a helyes eljárás az lenne az olyan szabadtéri helyek esetén a nyitással kapcsolatban, mint a korcsolyapálya, állatkert, múzeum vagy vadaspark, hogy vagy maximum egyharmados kapacitással (23 százalék), vagy pedig maximum 50%-os kapacitással (27 százalék) már ki lehetne nyitni (a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával)

A megkérdezettek közel negyede (23 százalék) szerint lényegében teljes kapacitással ki lehetne nyitni a bezárt helyeket (szintén természetesen a járványellenes szabályok betartásával).

Közel minden hatodik (17 százalék) megkérdezett szerint azonban még nincs itt az idő a nyitásra.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021. január 26 – 28. között a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1138 fő telefonos és online megkérdezésével , a Publicus Budapesti Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,0 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.