Völner-ügy: többség szerint a miniszter is felelős

Publicus Intézet a Népszava megbízásából december 14-17. között 1003 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét a Völner-ügyről.

A válaszadók harmada szerint a Völner Pál elleni vádemelésben nagy szerepet játszhatott, hogy a kormányzat legmagasabb szintjén döntöttek úgy, hogy feláldozható a miniszterhelyettes.

Tízből négy megkérdezett szerint nagy szerepet az játszott a Völner-ügyben, hogy az igazságszolgáltatás befolyásolásának gyanúja miatt annyi vád éri az Orbán-kormányt, hogy olykor muszáj felmutatni egy-egy áldozatot.

Tízből három válaszadó szerint az államtitkár elleni vádemelésben az játszhatott nagy szerepet, hogy a Fideszben a sajátjaiknak így üzentek, hogy fenntartsák a katonai fegyelmet.

A válaszadók harmada szerint összefügg egymással az, hogy Völnert meggyanúsították egy korrupciós üggyel, illetve hogy ő engedélyezte, hogy kit figyelhetnek meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarországon.

Minden második megkérdezett szerint Varga Judit miniszter felelős azért, hogy a helyettese korrupciós ügybe keveredett. Tízből négy válaszadó szerint az igazságügyminiszternek le kellene ezért mondania.

Tízből négy megkérdezett szerint Orbán Viktor is felelős azért, hogy az államtitkára korrupciós ügybe keveredett.

Minden második válaszadó szerint Völner korrupciós ügye nem számít egyedei esetnek, kivételnek a kormányzatban. A megkérdezettek enyhe többsége szerint ebben az ügyben többen is érintettek a kormányzat legmagasabb szintjén.


Völner Pál miniszterhelyettest kenőpénz elfogadásával vádolják. Abban, hogy ennyire magas beosztású kormányzati alkalmazott ellen vádat emeltek, abban minden negyedik (25 százalék) megkérdezett szerint nagy szerepet játszik, hogy minden korrupciós üggyel szemben fellép a független igazságszolgáltatás. Minden hetedik (14 százalék) válaszadó szerint valamekkora szerepet ez játszott, tízből három (31 százalék) megkérdezett szerint azonban egyáltalán nem erről volt szó.

A válaszadók harmada (36 százalék) szerint a Völner elleni vádemelésben nagy szerepet játszhatott, hogy a kormányzat legmagasabb szintjén döntöttek úgy, hogy feláldozható a miniszterhelyettes. Minden nyolcadik (12 százalék) megkérdezett szerint valamekkora szerepet ez játszhatott, közel minden hetedik (15 százalék) válaszadó szerint azonban egyáltalán nem erről volt szó.

Közel minden hetedik (15 százalék) megkérdezett szerint a miniszterhelyettes elleni vádemelésben az játszott nagy szerepet, hogy olyan korrupciós ügybe keveredett, amiről nem tudtak a kormányzat legmagasabb szintjén. Minden tizedik (10 százalék) válaszadó szerint valamekkora szerepet ez játszott, tízből négy (40 százalék) megkérdezett szerint azonban egyáltalán nem erről volt szó.

Tízből négy (38 százalék) válaszadó szerint nagy szerepet játszott az, hogy az igazságszolgáltatás befolyásolásának gyanúja miatt annyi vád éri az Orbán-kormányt, hogy olykor muszáj felmutatni egy-egy áldozatot. A megkérdezettek 13 százaléka szerint valamekkora szerepet ez játszott, a válaszadók 15 százaléka szerint azonban egyáltalán nem erről volt szó.

Tízből három (28 százalék) megkérdezett szerint a Völner elleni vádemelésben nagy szerepet játszhatott, hogy a Fideszben a sajátjaiknak így üzentek, hogy fenntartsák a katonai fegyelmet. A válaszadók 15 százaléka szerint valamekkora szerepet ez játszott, a válaszadók 18 százaléka szerint azonban egyáltalán nem erről volt szó.

Abban, hogy ennyire magas beosztású kormányzati alkalmazott ellen vádat emeltek, abban tízből közel négy (35 százalék) Fidesz szavazó szerint nagy szerepet játszik, hogy minden korrupciós üggyel szemben fellép a független igazságszolgáltatás. Így látja még minden negyedik (23 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá minden ötödik (18 százalék) ellenzéki szavazó.

Az ellenzéki szavazók többsége (53 százalék), tízből három (29 százalék) bizonytalan szavazó, közel minden hetedik (15 százalék) kormánypárti szavazó szerint azonban egyáltalán nem erről van szó.

Tízből hat (60 százalék) ellenzéki szavazó szerint a Völner elleni vádemelésben nagy szerepet játszhatott, hogy a kormányzat legmagasabb szintjén döntöttek úgy, hogy feláldozható a miniszterhelyettes. Így látja még tízből négy (38 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá minden nyolcadik (12 százalék) Fidesz szavazó.

Minden negyedik (24 százalék) kormánypárti szavazó, és közel minden tizedik bizonytalan (12 százalék) és ellenzéki szavazó (10 százalék) szerint azonban egyáltalán nem erről volt szó.

A kormánypárti és az ellenzéki szavazók 17-17 százaléka szerint is a miniszterhelyettes elleni vádemelésben az játszott nagy szerepet, hogy olyan korrupciós ügybe keveredett, amiről nem tudtak a kormányzat legmagasabb szintjén. Így látta még a bizonytalan szavazók 12 százaléka is.

Az ellenzéki szavazók 17 százaléka, a Fidesz szavazók 12 százaléka, továbbá a bizonytalan szavazók 6 százaléka szerint azonban egyáltalán nem erről volt szó.

Az ellenzéki szavazók kétharmada (66 százalék) szerint nagy szerepet játszott az Völner ügyében, hogy az igazságszolgáltatás befolyásolásának gyanúja miatt annyi vád éri az Orbán-kormányt, hogy olykor muszáj felmutatni egy-egy áldozatot. Így látja még tízből négy (38 százalék) bizonytalan szavazó és minden nyolcadik (12 százalék) Fidesz szavazó.

Tízből három (31 százalék) kormánypárti szavazó, minden nyolcadik (12 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá az ellenzéki szavazók 6 százaléka szerint egyáltalán nem erről volt szó.

Tízből négy (41 százalék) ellenzéki szavazó szerint a Völner elleni vádemelésben nagy szerepet játszhatott, hogy a Fideszben a sajátjaiknak így üzentek, hogy fenntartsák a katonai fegyelmet. Így gondolja még tízből három (27 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá tízből kettő (19 százalék) Fidesz szavazó.

A kormánypárti szavazók negyede (26 százalék), az ellenzéki szavazók ötöde (20 százalék) és a bizonytalan szavazók 13 százaléka szerint azonban egyáltalán nem erről volt szó.

A válaszadók harmada (33 százalék) szerint összefügg egymással az, hogy Völner Pált meggyanúsították egy korrupciós üggyel, illetve hogy ő engedélyezte, hogy kit figyelhetnek meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarországon. Így látja tízből hat (58 százalék) ellenzéki szavazó, tízből három (32 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá minden hetedik (14 százalék) Fidesz szavazó.

Közel minden ötödik (18 százalék) megkérdezett szerint azonban nincs ilyen összefüggés a két dolog között. Így gondolja minden negyedik (25 százalék) Fidesz szavazó és minden ötödik (21 százalék) ellenzéki szavazó.

Minden második (48 százalék) megkérdezett szerint Varga Judit miniszter felelős azért, hogy a helyettese korrupciós ügybe keveredett. Így gondolja az ellenzéki szavazók döntő többsége (84 százalék), közel minden második (48 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá minden ötödik (22 százalék) Fidesz szavazó.

Minden ötödik (20 százalék) válaszadó szerint Varga Judit nem felelős azért, mert a helyettese korrupciós ügybe keveredett. Ezt mondta tízből négy (43 százalék) Fidesz szavazó, továbbá közel minden tizedik bizonytalan és ellenzéki szavazó (12 és 9 százalék)

Tízből négy (41 százalék) válaszadó szerint Varga Juditnak le kellene ezért mondania, mert a helyettese korrupciós ügybe keveredett. Ezt mondta tízből nyolc (82 százalék) ellenzéki szavazó, tízből négy (38 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá minden nyolcadik (12 százalék) Fidesz szavazó.

A megkérdezettek negyede (26 százalék) szerint ezért nem kellene Varga Juditnak lemondania. Így látja minden második (50 százalék) Fidesz szavazó, minden ötödik (20 százalék) Fidesz szavazó, továbbá az ellenzéki szavazók 7 százaléka.

Tízből négy (40 százalék) megkérdezett szerint Orbán Viktor is felelős azért, hogy az államtitkára korrupciós ügybe keveredett. Így gondolja tízből nyolc (78 százalék) ellenzéki szavazó, tízből négy (38 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá minden tizedik (11 százalék) Fidesz szavazó is.

Tízből három (28 százalék) válaszadó szerint a miniszterelnök nem felelős mindezért. Így látja a Fidesz szavazók többsége (56 százalék) minden ötödik (18 százalék) bizonytalan szavazó, és közel minden hetedik (15 százalék) ellenzéki szavazó.

Minden második (51 százalék) válaszadó szerint Völner Pál korrupciós ügye nem számít egyedei esetnek, kivételnek a kormányzatban. Ezt mondta tízből nyolc (81 százalék) ellenzéki szavazó, tízből öt (49 százalék) bizonytalan szavazó, és tízből három (30 százalék) Fidesz szavazó.

Minden hetedik (14 százalék) megkérdezett szerint Völner Pál esete egyedinek számít. Így látja a Fidesz szavazók negyede (23 százalék), továbbá minden tizedik bizonytalan (11 százalék) és szintén minden tizedik (10 százalék) ellenzéki szavazó.

A megkérdezettek enyhe többsége szerint (53 százalék) ebben az ügyben többen is érintettek a kormányzat legmagasabb szintjén. Így látja tízből nyolc (79 százalék) ellenzéki szavazó, tízből közel hat (56 százalék) bizonytalan szavazó, illetve minden negyedik (25 százalék) Fidesz szavazó.

A válaszadók 8 százaléka mondta azt, hogy ebben az ügyben egyedül Volner érintett. Így gondolja a Fidesz szavazók 15 százaléka, az ellenzéki szavazók 10 százaléka, továbbá a bizonytalan szavazók 4 százaléka.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatókA kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021. december 14 – 17. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1003 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.