Andor Lászlót EU-biztosnak?

Az utóbbi hetek egyik fontos (és ezen kutatás lezárásáig nem eldöntött) politikai kérdése, hogy kit jelöl Bajnai Gordon az MSZP által ajánlott öt jelölt – Andor László, Kovács László, Veres János, Herczog Edit, illetve Vadai Ágnes – közül az Európai Unió biztosi pozíciójára. A Publicus Intézet legfrissebb kutatása azt mutatja, hogy a legtöbben Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóját, közgazdászt látnák legszívesebben a biztosi pozícióban. A kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 28 százaléka jelölné Andort biztosnak.

eu_biztos_10_18.PNG

Az utóbbi hetek egyik fontos (és ezen kutatás lezárásáig nem eldöntött) politikai kérdése, hogy kit jelöl Bajnai Gordon az MSZP által ajánlott öt jelölt – Andor László, Kovács László, Veres János, Herczog Edit, illetve Vadai Ágnes – közül az Európai Unió biztosi pozíciójára. A Publicus Intézet legfrissebb kutatása azt mutatja, hogy a legtöbben Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóját, közgazdászt látnák legszívesebben a biztosi pozícióban. A Progresszív Intézet megbízásából készített kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 28 százaléka jelölné Andort biztosnak.

eu_biztos_10_18.PNG

 

Második helyen, a statisztikai hibahatáron belüli lemaradással (a megkérdezettek 25 százaléka) Kovács Lászlót, jelenlegi adóügyi biztost, volt MSZP-s külügyminisztert és pártelnököt jelölték meg. Tőle jelentősen lemaradva következik Veres János, volt szocialista pénzügyminiszter (13%), majd Herczog Edit, MSZP-s európai parlamenti képviselő és Vadai Ágnes, a honvédelmi tárca államtitkára 6-6 százalékkal.

A Publicus Intézet közvéleménykutatásából a jelenlegi pártpreferenciáról is képet kaphatunk. Eszerint ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, minden bizonnyal hárompárti parlament alakulna. A teljes lakosság körében a Fidesz 41, míg az MSZP 19, a Jobbik pedig 6 százalékon áll. Az MDF és az LMP egyaránt 2-2 százalékot ért el ebben a körben, míg az SZDSZ csak 1-et. A megkérdezettek negyede bizonytalan: vagy nem tudott vagy nem akart arra a kérdésre válaszolni, hogy melyik pártra adná szavazatát, ha most lennének a választások.

A biztos szavazók pártválasztók körében két és félszer annyi Fidesz-szavazó van, mint szocialista. Előbbi 58 százalékot érne el egy most vasárnapi választáson, míg utóbbi 23-at. A Jobbik ugyanebben a körben 9 százalékon áll. Sem az MDF, sem az LMP és sem az SZDSZ nem jutna be a parlamentbe: a Lehet Más a Politika 3 százalékot szerezne, míg az MDF és az SZDSZ 2-2-őt.

partpref_10_18.PNG

A kérdőíves vizsgálatot 2009. október 16. és 17. között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 500 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Mikrocenzus 2005 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság (500 fő) mellett a vizsgálatban nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-4,5 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban meghaladhatja a +/-4,5 százalékpontot akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.