Majd’ kétharmad szerint Orbán, illetve a kormány felelős azért, hogy az EU visszatartja az uniós pénzeket

Publicus Intézet a Népszava megbízásából december 05-08. között 1009 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az EU-s pénzek visszatartásával, illetve az aktuális nemzeti konzultációval kapcsolatban.

Tízből kilenc megkérdezett hallott arról, hogy az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a Magyarországnak járó uniós támogatásokat kössék szigorú feltételekhez, egy részét pedig tartsák is vissza, amíg a kormány nem teljesíti az előírásokat.

Tízből hat válaszadó szerint Orbán Viktor / Fidesz / kormány felelős azért, hogy az EU visszatartja az uniós pénzeket. Minden ötödik megkérdezett szerint az EU, minden tizedik válaszadó szerint pedig az ellenzék a felelős az egész helyzetért.


Tízből kilenc (89 százalék) megkérdezett halott arról, hogy az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a Magyarországnak járó uniós támogatásokat kössék szigorú feltételekhez, egy részét pedig tartsák is vissza, amíg a kormány nem teljesíti az előírásokat.

Tízből hat (61 százalék) válaszadó szerint Orbán Viktor / Fidesz / kormány felelős azért, hogy az EU visszatartja az uniós pénzeket.

Minden ötödik (20 százalék) megkérdezett szerint az EU felelős az egész helyzetért.

Minden tizedik (11 százalék) válaszadó szerint az ellenzék a felelős a pénzek visszatartásáért.

Ezen kívül még 7 százaléknyi megkérdezett az orosz-ukrán háborút, illetve a szankciókat, 3 százaléknyi válaszadó pedig Soros Györgyöt nevezte meg felelősként azért, hogy az EU visszatartja az uniós pénzeket.

A választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből kilenc (91 százalék), tízből hat (61 százalék) bizonytalan szavazó, illetve minden nyolcadik (12 százalék) Fidesz szavazó szerint Orbán Viktor / Fidesz / a kormány felelős azért, hogy az EU visszatartja az uniós pénzeket.

Tízből hat (57 százalék) Fidesz szavazó, közel minden hetedik (13 százalék) bizonytalan szavazó, illetve választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 4 százaléka szerint az EU felelős azért, hogy vissza vannak tartva a források.

Tízből három (31 százalék) Fidesz szavazó, illetve minden tizedik (9 százalék) bizonytalan szavazó szerint az ellenzék a felelős a visszatartott EU-s pénzekért.

A Fidesz szavazók 12 százaléka, illetve a bizonytalan szavazók 11 százaléka szerint az orosz-ukrán háború / szankciók felelősek a jelenlegi helyzetért.

A Fidesz szavazók közel tizede (8 százalék), illetve a bizonytalan szavazók 4 százaléka Soros Györgyöt nevezte meg, mint felelőst.

[A felmérés még a hétfői brüsszeli döntés előtt készült]

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2022. december 05 – 08. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1009 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.