Ki a legesélyesebb Zuglóban az elkövetkező önkormányzati választáson?

A Publicus Intézet a Zuglói Önkormányzat megbízásából 2024. február 21 – 28. között 1003 fő megkérdezésével reprezentatív közvéleménykutatást készített a kerület lakosságának körében.

A XIV. kerületben Karácsony Gergely, Horváth Csaba, illetve Hadházy Ákos népszerűsége egy 0-tól 100-ig terjedő skálán szinte azonos (56-57 százalékpont) azonban Karácsonyt és Horváthot többen ismerik, mint Hadházyt (87-85 százalék, illetve 79 százalék). Vannak náluk népszerűbb közéleti szereplők a kerületben (pl: Borbély Ádám vagy Vajda Zoltán) ismertségük azonban eltörpül a fenti három politikus mellett.

Horváth Csaba népszerűsége (85 százalékos ismertség mellett) a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinál átlagosan 72 százalékpont, a bizonytalan szavazóknál 59 százalékpont, a Fidesz szavazóknál pedig 36 százalékpont. Ezek az arányok sokkal jobbak, mint Rózsa András, vagy pedig Borbély Ádám esetében.

Tízből közel hat megkérdezett mondta azt, hogy Horváth Csaba szerintük vagy alkalmas, vagy pedig inkább alkalmas arra, hogy polgármesterként vezesse a kerületet.

Ha most vasárnap lennének önkormányzati választások, a válaszadók kétharmada Horváth Csabára, a megkérdezettek közel negyede Borbély Ádámra. minden tizedik válaszadó pedig Rózsa Andrásra szavazna.


A XIV. kerületben Karácsony Gergely, Horváth Csaba, illetve Hadházy Ákos népszerűsége átlagosan egy 0-tól 100-ig terjedő skálán szinte azonos (56-57 százalékpont) azonban Karácsonyt és Horváthot többen ismerik, mint Hadházyt (87-85 százalék, illetve 79 százalék).

Borbély Ádám és Vajda Zoltán jelentős népszerűséggel rendelkeznek (62 és 60 százalékpont) azonban ismeretségük eltörpül a fent említett három közéleti szereplő mögött (37 és 32 százalék).

Borbély és Vajda után Horváth Zsolt és Hajdu Flórián következik a sorban népszerűség alapján (52 és 51 százalékpont), ismeretségük azonban csak 23, illetve 20 százalék.

Várnai László 42 százalékos ismeretség mellett 46 százalékpontos népszerűséggel rendelkezik, Rózsa András pedig 21 százalékos ismertség mellett 40 százalékos népszerűséggel.

Horváth Csaba népszerűsége (85 százalékos ismertség mellett) a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinál átlagosan 72 százalékpont, a bizonytalan szavazóknál 59 százalékpont, a Fidesz szavazóknál pedig 36 százalékpont.

Rózsa András népszerűsége (21 százalékos ismertség mellett) a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinál átlagosan 48 százalékpont, a bizonytalan szavazóknál 44 százalékpont, a Fidesz szavazóknál pedig 23 százalékpont.

Borbély Ádám népszerűsége (37 százalékos ismertség mellett) a Fidesz szavazóknál átlagosan 84 százalékpont, a bizonytalan szavazóknál 54 százalékpont, a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinál pedig 37 százalékpont.

Tízből közel hat (56 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy Horváth Csaba szerintük vagy alkalmas (39 százalék), vagy pedig inkább alkalmas (17 százalék) arra, hogy polgármesterként vezesse a kerületet. A válaszadók harmada (32 százalék) gondolja úgy, hogy vagy nem alkalmas, vagy pedig inkább nem alkalmas a kerület vezetésére (16-16 százalék).

A válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy Borbély Ádám önkormányzati képviselő szerintük vagy alkalmas (10 százalék), vagy pedig inkább alkalmas (7 százalék) arra, hogy polgármesterként vezesse a kerületet. A megkérdezettek 16 százaléka gondolja úgy, hogy vagy nem alkalmas (12 százalék), vagy pedig inkább nem alkalmas (4 százalék) a kerület vezetésére.

A megkérdezettek 10 százaléka mondta azt, hogy Várnai László önkormányzati képviselő szerintük vagy alkalmas (3 százalék), vagy pedig inkább alkalmas (7 százalék) arra, hogy polgármesterként vezesse a kerületet. A válaszadók 23 százaléka gondolja úgy, hogy vagy nem alkalmas (17 százalék), vagy pedig inkább nem alkalmas (6 százalék) a kerület vezetésére.

A válaszadók 6 százaléka mondta azt, hogy Rózsa András lemondott alpolgármester szerintük vagy alkalmas (2 százalék), vagy pedig inkább alkalmas (4 százalék) arra, hogy polgármesterként vezesse a kerületet. A megkérdezettek 16 százaléka gondolja úgy, hogy vagy nem alkalmas (11 százalék), vagy pedig inkább nem alkalmas (5 százalék) a kerület vezetésére.

Ha most vasárnap lennének önkormányzati választások, a válaszadók kétharmada (67 százalék) Horváth Csabára szavazna. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből kilenc (87 százalék), tízből nyolc (83 százalék) bizonytalan szavazó, illetve közel minden ötödik (18 százalék) Fidesz szavazó. Leginkább a 60 évnél idősebbek (86 százalék), és a panelházban lakók (80 százalék) nyilatkoztak így.

A megkérdezettek közel negyede (23 százalék) Borbély Ádámra szavazna. Így nyilatkozott tízből nyolc (79 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók 4 százaléka, illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 2 százaléka. Leginkább még a 45-59 év közöttiek (42 százalék) illetve lakhatás alapján a kertes házban élők (30 százalék) mondták ezt.

Minden tizedik (10 százalék) válaszadó Rózsa Andrásra szavazna. Így nyilatkozott a bizonytalan szavazók 13 százaléka, a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 11 százaléka, illetve a Fidesz szavazók 3 százaléka. Leginkább még a 30-44 év közöttiek (11 százalék) illetve lakhatás alapján a társas házban élők (12 százalék) mondták ezt.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2024. február 21-28 között a Publicus Intézet készítette Zugló felnőtt népességét reprezentáló 1003 fő telefonos és online megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség és városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb zuglói lakos megkérdezésével kaptunk volna.