Kivándorlás, vagy a menekültek érkezése a nagyobb probléma?

A magyarok többsége a kivándorlást nagyobb problémának tartja, mint a bevándorlást – ez derül ki a Vasárnapi Hírek és a Publicus Intézet közös közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 57%-a gondolja azt, hogy a hazánkból történő kivándorlás hazánkban nagyobb probléma, mindeközben 23% úgy gondolja, hogy a menekültek érkezése a komolyabb gond.

A magyarok többsége a kivándorlást nagyobb problémának tartja, mint a bevándorlást – ez derül ki a Vasárnapi Hírek és a Publicus Intézet közös közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 57%-a gondolja azt, hogy a hazánkból történő kivándorlás hazánkban nagyobb probléma, mindeközben 23% úgy gondolja, hogy a menekültek érkezése a komolyabb gond.

A Magyarországról történő kivándorlás legfőbb okaként a legtöbben, 62 százaléknyian valamilyen gazdasági okot említenek, de 32 százalék már azt mondja, hogy politikai okok is szerepet játszottak ebben – hangzott el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A válaszadók pártpreferenciáit nézve nem meglepő, hogy a bevándorlás témája leginkább a Fidesz-szavazóknak jött át, de még ha csak kevéssel, közülük is többen tartják égetőbb problémának a kivándorlást, mint a bevándorlást. A jobbikosok között nem sokkal kevesebben tekintenek nagy gondként a bevándorlásra, mint a fideszesek, viszont a kormánypártiakhoz képest jelentősen, 20 százalékkal többen gondolják problémának, hogy fogy a magyar Magyarországról.

Az MSZP és a bizonytalan szavazók körében sokkal többen, legalább háromszor annyian gondolják a kivándorlást problémának – fogalmazta meg az index.hu összefoglalója.

kivandorlas_felelos.png

Az okok ezen összessége a hazai megélhetéssel és élettel kapcsolatos kilátástalanság-érzését tükrözi. Meglehetősen sokan gondolják úgy, hogy Magyarországon jelenleg nem tudnak boldogulni, és a politikai környezetből adódó kilátások sem kecsegtetnek számukra sok jóval – hangzott el a Klubrádió által készített interjúban (5:40-től).

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok döntő többségének, 89%-ának közvetlen családi, baráti körében van olyan személy, aki az elmúlt években kivándorolt, vagy tartósan külföldön vállalt munkát. Ez azt jelenti, hogy minden 10-ből 9 magyar érintett az ügyben – állapította meg a 168 óra.

 

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2015. május 14-18 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1061 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus és régió szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatban nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.