Háromesélyes a Veszprém 3-as körzet időközi választása

Három részre szakadt a tapolcai választókerület, legalábbis ami az ott élők politikai szimpátiáját illeti. A hamarosan esedékes időközi országgyűlésiképviselő-választáson a Sümegen és környékén élők a kormánypárti, a tapolcaiak a jobbikos, az ajkaiak pedig a baloldali jelöltet preferálják.

Három részre szakadt a tapolcai választókerület, legalábbis ami az ott élők politikai szimpátiáját illeti. A hamarosan esedékes időközi országgyűlésiképviselő-választáson a Sümegen és környékén élők a kormánypárti, a tapolcaiak a jobbikos, az ajkaiak pedig a baloldali jelöltet preferálják – tudósított az MNO a kutatásunk eredményéről.

A pártokat teljes bizonytalanságban tartó hármas tagolódást igazolta az az MSZP megbízásából készült közvélemény-kutatás is, amely közel közel 900 ember megkérdezésével március 18. és 20. között készült – értékelt az index.hu. A Publicus Research vizsgálata szerint a veszprémi 3-as választókörzetben a Fidesz a legnépszerűbb párt (39 százalék), a Jobbik a második (37 százalék), és harmadik az MSZP (16). A jelöltek támogatottsága viszont teljesen elválik a pártpreferenciáktól.

Járásonként eltérő, hogy ki számíthat a legmagasabb támogatottságra a tapolcai, a sümegi és az ajkai járást magában foglaló április 12-i időközi országgyűlésiképviselő-választáson a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint. A felmérés alapján a sümegi járás szavazópolgárai között a Fidesz–KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán áll a legjobban, 47 százalékos támogatottsággal. A jobbikos Rig Lajos 31 százalékkal a második, míg az MSZP és a Demokratikus Koalíció által indított Pad Ferenc a harmadik, 16 százalékkal. A tapolcai járásban ugyanakkor már egészen más az eredmény. Ott a jobbikos vezet 51 százalékkal, a kormánypárti jelölt 29, a baloldali pedig 13 százalékos tábort tudhat magáénak. Ajka és környéke a harmadik járás, ott az MSZP-s Pad Ferenc számít befutónak 50 százalékkal. Fenyvesi 26, Rig Lajos pedig 19 százalékon áll. A kutatás szerint az LMP-s Sallee Barbara mindhárom járásban 5 és 8 százalék között végzett.

publicus_hvg_becsles.png

A hvg.hu a fent részletezett kutatási eredmények alapján szavazatszám-becslést késztett, és majd’ hajszálpontosan megjósolta, hogy mi lesz a tapolcai időközi választás eredménye. A számításaik szerint a Jobbik győzelme várható, ám olyan szoros a verseny, hogy akár 10-20 vokson is múlhat a parlamenti mandátum sorsa.

A vasárnapi voksolást a szavazatok 99,2%-os feldolgozottságánál az eredmények azt mutatják, hogy a jobbikos jelölt, Rig Lajos nyerte meg a tapolcai mandátumot. Rig ugyanakkor kevesebb mint egy százalékponttal vezet a fideszes Fenyvesi Zoltánnal szemben, 261 szavazat a különbség. Az MSZP-DK jelöltje, Pad Ferenc a harmadik helyen végzett 26,2%-kal.

„Egyúttal az is elmondható, hogy Publicus Research mérése is nagyon közel járt a valósághoz.” — vonta le a következtetést a hvg.hu, ami számunkra több mint megtisztelő. Egyben gratulálunk az alapos és precíz számításhoz!

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2015. március 18-20 között a Publicus Intézet készítette a Veszprém 3-as választókerület felnőtt népességét reprezentáló 898 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatban nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,2 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb Veszprém 3-as választókerületben élő lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.