Pártok támogatottsága — 2021. november

Publicus Intézet a Népszava megbízásából november 25-30. között 1003 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot növekedve, 31 százalék.

A  MSZP-P  támogatottsága az összes megkérdezett körében változatlan, 8 százalék.

Jobbik összes megkérdezett körében mért támogatottsága egy százalékot növekedve, 6 százalék.

DK támogatottsága az összes megkérdezett körében változatlan, 11 százalék.

Momentum támogatottsága az összes megkérdezett körében szintén változatlan, 4 százalék

Mindenki Magyarország Mozgalom (MMM) az összes megkérdezett körében mért támogatottsága kettő százalékot csökkenve, 1 százalékon áll.

Az “összefogás szavazó” aránya az összes megkérdezett körében 7 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 12 százalék. (Azon szavazókat értjük összefogás szavazók alatt, akik úgy válaszolnak, hogy CSAK egy összefogott ellenzékre szavaznánk, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem. Részletes módszertani leírás itt olvasható.)

Az LMP mozgalom támogatottsága 1 százalék. A bizonytalanok aránya pedig 30 százalék.

Tudjuk, hogy a Mindenki Magyarország Mozgalom (MMM) nem párt így nem tud indulni a következő választáson, azonban a kérdezési technikánkból következően (nyitott kérdezés: tehát a megkérdezettek nem egy általunk összeállított zárt lista elemeit választhatják csak) felkerülhetnek a pártok támogatottságát mutató ábrára. Csakúgy, mint a fentebb részletezett “összefogás szavazó” 2020 szeptemberétől, és – az akkor még – “Momentum Egyesület” 2017 februárjában.

A mostani eredmények azt mutatják, hogy a nagy fellángolás az ellenzéki előválasztást követően jelentősen enyhült, az MMM támogatói az „összefogás” szavazóihoz kerültek, illetve a Jobbikhoz fordulhattak.

A válaszadók 36 százaléka az ellenzéki összefogás szövetségére, 32 százalék pedig a Fidesz-KDNP-re szavazna egy most vasárnapi országgyűlési választáson. (A megkérdezettek 31 százaléka nem válaszolt a kérdésre)

A bizonytalan szavazók 17 százaléka az ellenzéket, 10 százaléka pedig a Fideszt választaná most.


A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021. november 25 – 30. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1004 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.