Évértékelés: az év sikerei, botrányai, hősei és negatív hősei

A megkérdezettek többsége a saját szempontjából inkább sikeresnek, az ország szempontjából inkább sikertelennek értékelte a 2016-os évet. A többség mindkét szempontból sikeresebb 2017-et vár, mint amilyen ’16 volt. A megkérdezettek szerint az ország szempontjából 2016 legfontosabb eseménye a menekültkérdés, és hozzá kapcsolódó ügyek voltak, amit sportsikerek – olimpia és foci EB – követnek. Így nem meglepő, hogy az év sikerének az olimpiai eredményeinket gondolják a megkérdezettek, az év hősének pedig Hosszú Katinkát. Az év legnagyobb botránya a legtöbb megkérdezett szerint a politikusok korrupciós ügyei voltak, amit a menekültek és a kvótanépszavazás követett. Az év negatív hőse pedig, a megkérdezettek szerint: Orbán Viktor.

Publicus Intézet Vasárnapi Hírek megbízásából, december 9 és 14 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta, hogy miként értékelik a magyar választók a 2016-os évet, és milyen ügyeket, szereplőket tartanak a legfontosabbnak. A megkérdezettek többsége a saját szempontjából inkább sikeresnek, az ország szempontjából inkább sikertelennek értékelte a 2016-os évet. A többség mindkét szempontból sikeresebb 2017-et vár, mint amilyen ’16 volt. A megkérdezettek szerint az ország szempontjából 2016 legfontosabb eseménye a menekültkérdés, és hozzá kapcsolódó ügyek voltak, amit sportsikerek – olimpia és foci EB – követnek. Így nem meglepő, hogy az év sikerének az olimpiai eredményeinket gondolják a megkérdezettek, az év hősének pedig Hosszú Katinkát. Az év legnagyobb botránya a legtöbb megkérdezett szerint a politikusok korrupciós ügyei voltak, amit a menekültek és a kvótanépszavazás követett. Az év negatív hőse pedig, a megkérdezettek szerint: Orbán Viktor.
Tízből hat megkérdezett (63 százalék) a saját szempontjából inkább sikeresnek, míg a megkérdezettek majd’ fele (47 százalék, 45 ellenében) ország szempontjából inkább sikertelennek értékelte a 2016-os évet. Saját szempontjából minden vizsgált társadalmi csoport pozitívnak gondolta az évet, leginkább a Fidesz szavazók (77 százalék), a 29 év alattiak (83 százalék), és a diplomások (79 százalék).

Az ország szempontjából már koránt sem ilyen egyöntetű a kép. Egyedül a Fidesz szavazók (81 százalék) akik szerint inkább sikeres volt az év, leginkább sikertelennek az MSZP szavazók (70 százalék) gondolják.

ertekel_2016.png

A többség a saját (67 százalék) és az ország (58 százalék) szempontból sikeresebb 2017-et vár, mint amilyen ’16 volt. Mindkét szempontból a legoptimistábbak a Fidesz szavazók (84, illetve 80 százakék), és a legpesszimistábbak az MSZP szavazói (48, illetve 46 százalék).

ertekel_2017.png

A megkérdezettek szerint az ország szempontjából 2016 legfontosabb eseménye a menekültkérdés, és hozzá kapcsolódó ügyek voltak. A menekülthullám „megállítását” és hozzá kapcsolódó ügyeket a megkérdezettek 16 százaléka említette, a menekülthullámot kicsit kevesebben, 14 százalék, és a kvótanépszavazást minden tizedik megkérdezett (10 százalék). Különböző sorrendben, de lényegében minden vizsgált társadalmi csoportban ezek az ügyek végeztek az első helyeken.

Ezt a sportesemények: társadalmi csoportonként eltérő mértékben ugyan, de összességében az olimpiai szereplés, és a foci EB (8, illetve 8 százalék) kerültek 2016 legfontosabb eseményei közé.

ertekel_2016_esemeny.png

Ezek után nem meglepő, hogy az év sikerének az olimpiai eredményeinket gondolják a megkérdezettek (15 százalék), a harmadik helyre is sportesemény került, a foci EB sikere (11 százalék). Közéjük ékelődött a menekültek „megállítása”, amit a megkérdezettek 12 százaléka említett.

A menekültek „megállítása” a Fidesz és az MSZP szavazók körében végzett az első helyen (19, illetve 15 százalék), míg a Jobbik szavazók leginkább a sportteljesítményt értékelték ’16 sikereinek (foci EB 24, olimpia 22 százalék). A bizonytalan szavazók körében pedig az olimpiai eredmények végeztek az első helyen (14 százalék).

ertekel_2016_siker.png

Ennek megfelelően, az év hőse, egészen kiemelkedő különbséggel, Hosszú Katinkka lett, minden minden második megkérdezett őt említette (47 százalék). A második helyen holtversenyben Orbán Viktor, és a „magyar sportoló” áll (10-10 százalék). Hosszú Katinka minden társadalmi csoportban a megmagasabb említési arányt érte el; legmagasabbat az MSZP, és a Jobbik szavazók körében (65 és 60 százalék), illetve a 45-59, és a 60+ korosztályban (53 és 49 százalék), míg legalacsonyabbat a Fidesz szavazók és a 30-44-es korosztályban (39 és 40 százalék).

Orbán Viktor megosztott második helyét elsősorban a Fidesz szavazóknak köszönheti (30 százalék), azonban második helyen végzett az MSZP szavazók körében és a 60+ korosztályban is (8, illetve 16 százalék). Az összes többi társadalmi csoportban a „magyar sportoló” végzett a második helyen.

ertekel_2016_hos.png

Az év legnagyobb botránya a „politikusok korrupciós ügyei” lettek, majd’ minden negyedik megkérdezett említette (23 százalék). Legmagasabb említési arányt a Jobbik és a bizonytalan szavazók körében érte el az ügy (35 és 21 százalék), de a 18-29 éves korosztályt (9 százalék) leszámítva mindenhol, így a Fidesz szavazók (18 százalék) körében is az első helyen végzett. A vizsgált társadalmi csoportok többségében a migrációs válság ügye lett a második leginkább említett botrány, kivéve az MSZP szavazókat, ahol az úszószövetség botrányai (11 százalék) és a Jobbik szavazókat, ahol a kvótanépszavazás (15 százalék) – ami összességében a harmadik botrány lett (8 százalék).

Klasszikus közpolitikai ügyek közül az egészségügy helyzete kapott még relatív sok említést, és ezzel a negyedik legfontosabb botrány lett (4 százalék). Leginkább az MSZP szavazók és a 45-59 éves korosztály említette (8, illetve 7 százalék).

ertekel_2016_botrany.png

megkérdezettek egyértelmű többsége szerint az év negatív hőse Orbán Viktor (15 százalék említette), míg a második leginkább említett a „fideszes politikus” lett (9 százalék). A Fidesz szavazókat leszámítva minden párt támogatói körében ez lett az első két legemlítettebb. Az MSZP szavazók körében 20-20 százalék említette őket, a Jobbik esetében 30 százalék Orbánt, és 17 százalék a „fideszes politikust”, míg a bizonytalanok korében 15, illetve 9 százalék ezek az arányok.

Fidesz szavazók körében a többi társadalmi csoporttól markánsan eltérő sorrend látható. Körükben az év negatív hőse „baloldal” (19 százalék), majd megtöbben Vonát és a Jobbikot említették (11 százalék).

ertekel_2016_negativ_hos.png

A kutatás eredményeiről további részletek a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Vasárnapi Hírekre is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2016. december 9-14 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.