Mi is a helyzet Zuglóban?

A Publicus Intézet 2024. május 25 – 29. között 1004 fő megkérdezésével reprezentatív közvéleménykutatást készített a kerület lakosságának körében.

A XIV. kerületben Horváth Csaba, Karácsony Gergely, illetve Borbély Ádám népszerűsége egy 0-tól 100-ig terjedő skálán közel áll egymáshoz (52 és 56 százalékpont között), azonban a főpolgármestert és a kerület polgármesterét jóval többen ismerik, mint a Fidesz jelöltjét (93-92 százalék, illetve 49 százalék).

A többség szerint Horváth Csaba inkább alkalmas arra, hogy polgármesterként vezesse a kerületet, ezzel őt tartják a legalkalmasabbnak erre a posztra a kerületben élők. Borbély Ádám (Fidesz-KDNP) esetében minden második válaszadó mondta ezt, Rózsa András (Momentum) esetében pedig minden harmadik.

Tízből közel négy (37 százalék) válaszadó mondta azt, hogy Horváth Csabára, a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek közös jelöltjére, a megkérdezettek közel negyede (23 százalék) Borbély Ádámra, a Fidesz-KDNP jelöltjére, 15 százaléknyian pedig Rózsa Andrásra, a Momentum jelöltjére szavazna a most vasárnapi önkormányzati választáson.

Amennyiben csak Horváth Csaba és Borbély Ádám között lehetne választani, ebben az esetben a válaszadók 44 százaléka szavazna a jelenlegi polgármesterre, Borbély Ádámra pedig a válaszadók negyede (24 százalék) voksolna.

A megkérdezettek 64 százaléka ígérte részvételét a választáson. 


A XIV. kerületben Horváth Csaba, Karácsony Gergely, illetve Borbély Ádám népszerűsége egy 0-tól 100-ig terjedő skálán közel áll egymáshoz (52 és 56 százalékpont között), azonban a főpolgármestert és a kerület polgármesterét jóval többen ismerik, mint a Fidesz jelöltjét (93-92 százalék, illetve 49 százalék).

Rózsa András (Momentum), Vida Attila (LMP), illetve Czeglédi János (Mi Hazánk) népszerűsége (32 és 42 százalékpont között) illetve ismeretsége (17 és 34 százalék között) jóval elmarad Karácsony Gergely, Borbély Ádám, illetve Horváth Csaba eredményei mögött.

Az többség szerint (52 százalék) Horváth Csaba inkább alkalmas arra, hogy polgármesterként vezesse a kerületet, ezzel őt tartják a legalkalmasabbnak erre a posztra a kerületben élők. Borbély Ádám esetében minden második (50 százalék) válaszadó mondta ezt.  Rózsa András esetében a válaszadók harmada (33 százalék) nyilatkozott így. Vida Attila és Czeglédi János esetében 14, illetve 11 százalék ez az arány. Az utóbbi három jelölt esetében többségben úgy gondolja, hogy ők inkább alkalmatlanok a kerület vezetésére.

A válaszadók 64 százaléka ígérte részvételét a választáson Zuglóban. 

Tízből közel négy (37 százalék) válaszadó mondta azt, hogy Horváth Csabára, a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek közös jelöltjére szavazna a most vasárnapi önkormányzati választáson. Így nyilatkozott az ellenzéki pártok szavazóinak a kétharmada (67 százalék), a Tisza Párt szavazóinak a többsége (56 százalék), tízből három (28 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz szavazóknak az 5 százaléka.

A megkérdezettek közel negyede (23 százalék) szavazna Borbély Ádámra, a Fidesz-KDNP jelöltjére. Ezt mondta a Fidesz szavazók közül tízből nyolc (79 százalék), a bizonytalan szavazók 4 százaléka, illetve az ellenzéki pártok szavazóinak a 2 százaléka.

A válaszadók 15 százaléka adná voksát Rózsa Andrásra, a Momentum jelöltjére. Így nyilatkozott a Tisza Párt szavazóinak a harmada (33 százalék), az ellenzéki pártok szavazóinak az ötöde (21 százalék), a bizonytalan szavazók tizede (10 százalék), illetve a Fidesz szavazók 1 százaléka.

Czeglédi János (Mi hazánk), illetve Vida Attila (LMP) érdemben nem tudnak beleszólni a polgármesteri székért folytatott versenybe. A megkérdezettek 22 százaléka vagy nem akart, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre)

Amennyiben csak Horváth Csaba és Borbély Ádám között lehetne választani, ebben az esetben a válaszadók 44 százaléka szavazna a jelenlegi polgármesterre. Ezt mondta az ellenzéki pártok szavazóinak a túlnyomó többsége (83 százalék), a Tisza Párt szavazóinak közel háromnegyede (72 százalék), a bizonytalan szavazók harmada (32 százalék), illetve a Fidesz szavazóinak az 5 százaléka.

Egy ilyen esetben Borbély Ádámra pedig a válaszadók negyede (24 százalék) szavazna. Így nyilatkozott tízből nyolc (80 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók 4 százaléka, illetve az ellenzéki pártok szavazóinak a 3 százaléka.

Tízből közel három – 27 százalék – megkérdezett vagy nem akart, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2024. május 25-29 között a Publicus Intézet készítette Zugló felnőtt népességét reprezentáló 1004 fő telefonos és online megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség és városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb zuglói lakos megkérdezésével kaptunk volna.