A szekszárdi uszoda és a wellnessközpont kérdése

Publicus Intézet  február 3-8 között 801 fő megkérdezésével, Tolna 1-es országos egyéni választókerületben készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét a szekszárdi uszodáról és az új wellness központról.

Közel minden hatodik megkérdezett a COVID-járvány előtt eljárt úszni, illetve tervezi, hogy járni is fog majd. Minden ötödik válaszadó elképzelhetőnek tartja, hogy járni fog uszodába.

Minden hetedik válaszadó használ valamilyen wellness, rekreációs szolgáltatást. Tízből három megkérdezett elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben fog.

A megkérdezettek kétharmada a régi uszoda területére, a belvárosba járna inkább úszni és/vagy wellnesselni.

Tízből négy megkérdezett különböző szaunákat (orosz,infra,gőz) látna szívesen egy új wellness, rekreációs központban. Ugyanilyen arányban látnának szívesen masszásszalonokat is.

Tízből három megkérdezett törökfürdőt, hammamot látna szívesen egy új wellness, rekreációs központban.

A megkérdezettek többségének a Toldi utcában lévő városi uszoda esik közelebb. A válaszadók mindösszesen 5 százalékának esik közelebb az újonnan épülő versenyuszoda. Tízből négy megkérdezettnek körülbelül egyforma távolságra van ez a két helyszín.

A megkérdezettek – függetlenül a wellness-központ új helyétől – szívesen látnának büfét, gyógykezeléseket, pezsgőfürdőt, termálfürdőt, konditermet és bowlingtermet az új komplexumban.

A válaszadók harmada arra a vállalkozóra bízná az uszoda befejezését, aki most építi . A válaszadók fele viszont másik vállalkozóra bízná az uszoda befejezését.


Közel minden hatodik megkérdezett (17 százalék) a COVID-járvány előtt eljárt úszni, illetve tervezi, hogy járni is fog majd. Minden ötödik (22 százalék) válaszadó elképzelhetőnek tartja, hogy járni fog uszodába. Tízből hat (60 százalék) megkérdezett nem is szokott úszni, és nem is fog.

Tízből négy (42 százalék) aktív foglalkozott, illetve tízből három (28 százalék) nyugdíjas és tízből négy (41 százalék) egyéb inaktív COVID után vagy elképzelhetőnek tartja, vagy pedig biztos benne, hogy járni fog uszodába.

Minden hetedik (14 százalék) megkérdezett használ valamilyen wellness, rekreációs szolgáltatást. Tízből három (30 százalék) válaszadó elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben fog. A megkérdezettek enyhe többsége (55 százalék) azonban nem is használ, és nem is szándékozik valamilyen wellness, rekreációs szolgáltatást igénybe venni.

A 45-59 közötti korosztály kívánja leginkább igénybe venni valamilyen wellness vagy rekreációs szolgáltatást: közülük közel minden hatodik (17 százalék) most is használ, tízből három (30 százalék) pedig elképzelhetőnek tartja, hogy fog.

Tízből három (29 százalék) nyugdíjas, illetve tízből közel hat (57 százalék) egyéb inaktív vagy most is használ, vagy pedig elképzelhetőnek tartja, hogy használ, vagy pedig használni fog valamilyen wellness, rekreációs szolgáltatást.

A megkérdezettek közel fele (46 százalék) szerint a Szekszárdon élők és a turisták inkább a régi uszoda területére járnának, a belvárosba, ami elsősorban a lakosság és turisták számára épül megfelelő számú új parkolóhely kialakításával.

Tízből négy (37 százalék) válaszadó szerint a helyiek és a turisták inkább a vasúton túli területre járnának, az élményfürdő melletti parkoló helyére az elsősorban sportolás céljából épülő versenyuszoda mellé.

Személy szerint a megkérdezettek kétharmada (66 százalék) a régi uszoda területére, a belvárosba járna inkább úszni és/vagy wellnesselni.

A válaszadók harmada (34 százalék) a vasúton túli területre járna inkább úszni és/vagy wellnesselni (az élményfürdő melletti parkoló helyére, az elsősorban sportolók számára épülő versenyuszoda mellé, ahol az edzések és versenyek idején kívül is lehetne úszni)

Tízből négy (39 százalék) megkérdezett különböző szaunákat (orosz,infra,gőz) látna szívesen egy új wellness, rekreációs központban. Ugyanilyen arányban látnának szívesen masszásszalonokat is.

Tízből három válaszadó étkezőhelyet, bisztrót (29 százalék) illetve gyerekjátszót (28 százalék) látna szívesen egy új komplexumban.

Szintén tízből három (28 százalék) megkérdezett törökfürdőt, hammamot látna szívesen egy új wellness, rekreációs központban.

A megkérdezettek többségének (56 százalék) a Toldi utcában lévő városi uszoda esik közelebb. A válaszadóknak mindösszesen 5 százalékának esik közelebb az újonnan épülő versenyuszoda. Tízből négy (39 százalék) megkérdezettnek körülbelül egyforma távolságra van ez a két helyszín.

A megkérdezettek – függetlenül a wellness-központ új helyétől – szívesen látnának büfét, gyógykezeléseket, pezsgőfürdőt, termálfürdőt, konditermet és bowlingtermet az új komplexumban.

A megkérdezettek harmada (34 százalék) arra a vállalkozóra bízná az uszoda befejezését, aki most építi. Minden második (51 százalék) válaszadó a másik vállalkozóra bízná az uszoda befejezését.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021 február 3-8 között a Publicus Intézet készítette Tolna 1-es országos egyéni választókerület felnőtt népességét reprezentáló 801 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,45 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.