Egyre népszerűbbek a streaming-szolgáltatók, de még mindig magasan a TV vezet

Publicus Intézet október 24-31. között 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az embereket többek között a tévézési szokásaikról.

Tízből közel kilenc megkérdezett mondta azt, hogy van otthon kábel- vagy műholdas televízió előfizetése, illetve a válaszadók harmada nyilatkozott úgy, hogy van neki legalább egy vagy pedig több streaming-szolgáltató előfizetése.

Azok körében, akiknek van streaming-előfizetésük, tízből nyolcan mondták azt, hogy tévén keresztül nézik a streaming-programokat.

Tízből hat válaszadó televizióban néz meg legszívesebben egy játékfilmet, minden hatodik megkérdezett pedig streaming-csatornán keresztül.


Tízből közel kilenc (88 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy van otthon kábel- vagy műholdas televízió előfizetése. Leginkább a 60 évnél idősebbek (98 százalék) és a Budapestiek (96 százalék) mondták ezt, legkevésbé pedig 18-29 év közöttiek (63 százalék), illetbe a községekben élők (82 százalék).

Azok körében, akiknek van kábel- vagy műholdas televízió előfizetésük, minden ötödik (19 százalék) válaszadó sorozatokat néz legszívesebben a TV-ben. Leginkább a 60 évnél idősebbek (32 százalék), legkevésbé pedig a 18-29 év közöttiek mondták ezt (5 százalék).

A válaszadók harmada (34 százalék) mondta azt, hogy van neki legalább egy (21 százalék) vagy pedig több (13 százalék) streaming-szolgáltató előfizetése (Netflix, HBO Max, Disney +, Apple TV). Leginkább a 18-29 év közöttiek (72 százalék) illetve a diplomások (44 százalék) mondták ezt, legkevésbé pedig a 60 évnél idősebbek (11 százalék) illetve a legfeljebb 8 általánost végzettek (22 százalék).

Azok körében, akiknek van streaming-előfizetésük, tízből nyolcan (81 százalék) mondták azt, hogy tévén keresztül nézik a streaming-programokat. Tízből négyen (37 százalék) említették még a számítógépet, laptopot, minden hatodik (16 százalék) válaszadó a telefont, 3 százaléknyi megkérdezett pedig a tabletet.

Tízből hat (58 százalék) válaszadó televizióban néz meg legszívesebben egy játékfilmet. Leginkább a 60 évnél idősebbek (80 százalék), a Budapesten élők (74 százalék), illetve a legfeljebb 8 általánost végzettek (68 százalék) mondták ezt, legkevésbé pedig 18-29 évesek (21 százalék), illetve a diplomások (49 százalék)

Minden hatodik (16 százalék) megkérdezett streaming-csatornán keresztül néz meg legszívesebben egy játékfilmet. Leginkább a 18-29 év közöttiek (45 százalék) nyilatkoztak így, legkevésbé pedig a 60 évnél idősebbek (1 százalék).

Közel minden nyolcadik (13 százalék) válaszadó moziban néz meg legszívesebben egy játékfilmet. Leginkább a 18-29 év közöttiek (28 százalék) és a diplomások (23 százalék) közölték ezt.

A válaszadók 4 százaléka mondta azt, hogy torrentezés útján néz szívesen filmet, illetve 8 százalék úgy nyilatkozott, hogy egyik sem, mivel egyáltalán nem néz filmeket.

A megkérdezettek háromnegyede (75 százalék) havonta egyszer sem jár moziba. Leginkább a 60 évnél idősebbek (96 százalék) és a legfeljebb 8 általánost végzettek (85 százalék) nyilatkoztak így. 

A válaszadók negyede (24 százalék) jár havonta egynél több alkalommal moziba. Leginkább a 18-29 év közöttiek, (66 százalék) és diplomások (33 százalék) nyilatkoztak így, legkevésbé pedig 60 évnél idősebbek (4 százalék) és a legfeljebb 8 általánost végzettek (15 százalék).

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2023. október 24–29. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.