Kutatás: Karácsonyt tartja valódi kihívójának Orbán

Publicus Intézet a Népszava megbízásából augusztus 25 – 30. között 1009 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek esélyeiről.

Tízből négy megkérdezett szerint Orbán Karácsonyt tartja valódi kihívójának, míg tízből három szerint Dobrevet, és minden tizedik szerint Jakab az.

Minden harmadik kormányváltást akaró és bizonytalan szavazó szerint Karácsony Gergely, minden negyedik szerint Dobrev Klára, minden ötödik szerint pedig Jakab Péter tudja a leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan szavazókat a 2022-es tavaszi választásokkor.

A kormányváltást akaró és bizonytalan szavazók közül tízből négy szerint Karácsonynak, tízből három szerint Dobrevnek, minden hetedik szavazó szerint pedig Jakabnak van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort.

Tízből négy ilyen szavazó szerint az MSZP-P-LMP miniszterelnök-jelöltje, tízből három szerint pedig a DK miniszterelnök-jelöltje az, aki a leginkább képes arra, hogy egy hatpárti koalíciós kormányt vezessen.

Az MSZP-P szavazók háromnegyede, tízből négy Momentum szavazó, a DK és a bizonytalan szavazók negyede, továbbá és a Jobbik szavazók ötöde szerint Karácsony Gergelynek van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort. Így látja összességében tízből négy ellenzéki szavazó.

Tízből hét DK szavazó, tízből három Momentum szavazó, tízből kettő bizonytalan szavazó, tízből kettő MSZP-P, továbbá  tízből egy Jobbik szavazó szerint Dobrev Klárának van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort. Így látja összességében tízből három ellenzéki szavazó.

Tízből hat Jobbik szavazó, továbbá a Momentum szavazóinak a tizede szerint Jakab Péternek van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort. Így gondolja összességében tízből kettő ellenzéki szavazó.

A Dk szavazóinak a 18 százaléka, a Momentum szavazóinak 17 százaléka, továbbá az MSZP-P, a Jobbik, és a bizonytalan szavazók tizede szerint Dobrev Klára lenne a Fidesznek a legjobb, akit a legkönnyebben tudna legyőzni. Ezt mondta az ellenzéki szavazók 16 százaléka.

A Momentum szavazóinak a 9 százaléka, az MSZP-P szavazóinak a 8 százaléka, továbbá a Jobbik, a Dk és az ellenzéki szavazók 7-7-7 százaléka úgy látja, hogy Karácsony Gergely lenne a Fidesznek a legjobb, akit a legkönnyebben tudna legyőzni. Így nyilatkozott az ellenzéki szavazók 8 százaléka.

A megkérdezett ellenzéki szavazók 16 százaléka szerint Dobrev, 14 százalék szerint Fekete-Győr, 9 százalék szerint Jakab, 8 százalék szerint pedig Karácsony lenne az, aki a Fidesznek a legjobb lenne, mivel őt tudná a legjobban legyőzni.


Minden harmadik (32 százalék) kormányváltást akaró és bizonytalan szavazó szerint Karácsony Gergely, minden negyedik (27 százalék) szerint Dobrev Klára, minden ötödik (18 százalék) szerint pedig Jakab Péter tudja a leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan szavazókat a 2022-es tavaszi választásokkor.

Tízből négy (37 százalék) ilyen szavazó szerint Karácsonyt, tízből három (27 százalék) szerint Dobrevet, és tízből egy (12 százalék) szerint pedig Jakabot tartja valódi kihívójának Orbán Viktor.

A kormányváltást akaró és bizonytalan szavazók közül tízből négy (36 százalék) szerint Karácsonynak, tízből három (28 százalék) szerint Dobrevnek, minden hetedik (14 százalék) szavazó szerint pedig Jakabnak van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort.

Tízből négy (36 százalék) ilyen szavazó szerint az MSZP-P-LMP miniszterelnök-jelöltje, tízből három (31 százalék) szerint pedig a DK miniszterelnök-jelöltje az, aki a leginkább képes arra, hogy egy hatpárti koalíciós kormányt vezessen.

A kormányváltást akarók és bizonytalan szavazók 15 százaléka szerint Dobrev Klára, 12 százalék szerint Fekete-Győr András, 8-8 százalék szerint pedig Jakab Péter, illetve Karácsony Gergely lenne a Fidesznek a legjobb ellenzéki miniszterelnökjelölt, mivel őt tudná a legkönnyebben legyőzni.

Az ellenzéki szavazók harmada (34 százalék) szerint Karácsony, tízből válaszadó három (29 százalék) szerint Dobrev, a megkérdezettek negyede (23 százalék) szerint pedig Jakab tudja a leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan szavazókat a 2022-es tavaszi választásokkor.

Tízből négy (40 százalék) ellenzéki szavazó szerint Karácsonyt, tízből három (29 százalék) szerint Dobrevet, minden hetedik ellenzéki válaszadó szerint pedig Jakabot tartja a valódi kihívójának Orbán Viktor.

Tízből négy (40 százalék) ellenzéki szavazó szerint az MSZP-P-LMP jelöltjének, tízből három szerint a DK jelöltjének, tízből kettő szerint pedig a Jobbik jelöltjének van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort.

Az ellenzéki szavazók közül tízből négyen 40 százalék Karácsony, a harmaduk szerint pedig (33 százalék) Dobrev az, aki leginkább képes arra, hogy egy hatpárti koalíciós kormányt vezessen.

A megkérdezett ellenzéki szavazók 16 százaléka szerint Dobrev, 14 százalék szerint Fekete-Győr, 9 százalék szerint Jakab, 8 százalék szerint pedig Karácsony lenne az, aki a Fidesznek a legjobb lenne, mivel őt tudná a legjobban legyőzni.

Tízből hat (58 százalék) MSZP-P szavazó, a Momentum szavazóinak többsége (54 százalék), továbbá a bizonytalan szavazók és a DK szavazók ötöde (22 és 17 százalék) gondolja úgy, hogy Karácsony Gergely tudja leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan szavazókat a 2022-es választásokkor. Összességében az ellenzéki szavazók harmada (34 százalék).

Tízből hat (58 százalék) DK szavazó, az MSZP-P szavazók ötöde (18 százalék), továbbá a bizonytalan szavazók, a Momentum szavazók és a Jobbik szavazók kb. tizede (13-10-8 százalék) látja úgy, hogy Dobrev Klára tudja leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan szavazókat a 2022-es választásokkor. Összességében tízből három (29 százalék) ellenzéki szavazó.

Tízből hét (68 százalék) Jobbik szavazó, továbbá a Dk szavazóinak 16 százaléka, a Momentum szavazóinak 14 százaléka, a bizonytalan szavazóknak pedig a 9 százaléka gondolja úgy, hogy Jakab Péter tudja leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan szavazókat a 2022-es választásokkor. Összességében az ellenzéki szavazók negyede (34 százalék).

A Dk szavazóinak a 18 százaléka, a Momentum szavazóinak 17 százaléka, továbbá az MSZP-P, a Jobbik, és a bizonytalan szavazók tizede (12-11-10 százalék) szerint Dobrev Klára lenne a Fidesznek a legjobb, akit a legkönnyebben tudna legyőzni. Összességében így gondolja az ellenzéki szavazók 16 százaléka.

A Jobbik szavazóinak a 17 százaléka, továbbá a Momentum és a DK szavazóinak a tizede (10-9 százalék) mondta azt, hogy Jakab Péter lenne a Fidesznek a legjobb, akit a legkönnyebben tudna legyőzni. Összességében így gondolja az ellenzéki szavazók 9 százaléka.

A Momentum szavazóinak a 9 százaléka, az MSZP-P szavazóinak a 8 százaléka, továbbá a Jobbik, a Dk és az ellenzéki szavazók 7-7-7 százaléka úgy látja, hogy Karácsony Gergely lenne a Fidesznek a legjobb, akit a legkönnyebben tudna legyőzni. Összességében így gondolja az ellenzéki szavazók 8 százaléka.

A szavazók 8-8 százaléke gondolja úgy, hogy Karácsony és Jakab lenne a legkönnyebb ellenfele a Fidesznek, és 4 százalék mondta azt, hogy Márki-Zay Péter.

Az MSZP-P szavazók háromnegyede (74 százalék), tízből négy (40 százalék) Momentum szavazó, továbbá a DK és a Jobbik szavazók negyede (28 és 24 százalék) és a bizonytalan szavazók ötöde (20 százalék) szerint Orbán Viktor Karácsony Gergelyt tartja a valódi kihívójának. Így gondolja összességében tízből négy (40 százalék) ellenzéki szavazó.

Tízből hat (55 százalék) DK szavazó, tízből három (31 százalék) Momentum szavazó, tízből kettő (19 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá minden hetedik MSZP-P és Jobbik (14-13 százalék) szavazó szerint Orbán Viktor Dobrev Klárát tartja a valódi kihívójának. Így látja összességében tízből három (29 százalék) ellenzéki szavazó.

A Jobbik szavazók harmada (32 százalék), a Momentum szavazók tizede (11 százalék), továbbá a Dk és a bizonytalan szavazók 5-5 százaléka szerint Orbán Viktor Jakab Pétert tartja a valódi kihívójának. Így látja összességében minden hetedik (14 százalék) ellenzéki szavazó.

Az MSZP-P szavazók háromnegyede (75 százalék), tízből négy (39 százalék) Momentum szavazó, a DK és a bizonytalan szavazók negyede (23-23 százalék), továbbá és a Jobbik szavazók ötöde (20 százalék) szerint Karácsony Gergelynek van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort. Így látja összességében tízből négy (39 százalék) ellenzéki szavazó.

Tízből hét (68 százalék) DK szavazó, tízből három (33 százalék) Momentum szavazó, tízből kettő (18 százalék) bizonytalan szavazó, tízből kettő MSZP-P (17 százalék), továbbá  tízből egy (10 százalék) Jobbik szavazó szerint Dobrev Klárának van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort. Így látja összességében tízből három (30 százalék) ellenzéki szavazó.

Tízből hat (63 százalék) Jobbik szavazó, továbbá a Momentum szavazóinak a tizede (12 százalék) szerint Jakab Péternek van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort. Így látja összességében tízből kettő (18 százalék) ellenzéki szavazó.

Az MSZP-P szavazók háromnegyede (75 százalék), tízből négy (39 százalék) Momentum szavazó, tízből három (30 százalék) Jobbik szavazó, továbbá a DK és a bizonytalan szavazók ötöde (17-19 százalék), szerint Karácsony Gergely az, aki a leginkább képes arra, hogy egy hatpárti koalíciós kormányt vezessen. Így gondolja összességében tízből négy (39 százalék) ellenzéki szavazó.

A DK szavazóinak háromnegyede (77 százalék), a Momentum szavazóinak a harmada (34 százalék), az MSZP-P szavazók ötöde (17 százalék), továbbá a bizonytalan szavazók 15 százaléka és a Jobbik szavazóinak 12 százaléka szerint Dobrev Klára az, aki a leginkább képes arra, hogy egy hatpárti koalíciós kormányt vezessen. Így látja összességében az ellenzéki szavazók harmada (33 százalék).

Tízből három (30 százalék) Jobbik szavazó, továbbá a Momentum szavazók 10 százaléka és a bizonytalan szavazók 3 százaléka szerint Jakab Péter az, aki a leginkább képes arra, hogy egy hatpárti koalíciós kormányt vezessen. Ezt mondta összességében az ellenzéki szavazók tizede (8 százalék).

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021. augusztus 25 – 30. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1009 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.