Háromnegyed nem elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok

Publicus Intézet június 04-07. között 1014 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az embereket, mennyire elégedettek azzal, ahogy az országban mennek a dolgok.

A válaszadók háromnegyede (76 százalék) inkább nem elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül szinte az összes (98 százalék), tízből kilenc (87 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz szavazók közel negyede (22 százalék). A korábbi hónapokhoz képest az elégedettség leginkább az ellenzéki pártok szavazóinál és a bizonytalan szavazóknál csökkent, kisebb mértékben pedig a kormánypárti szavazóknál.

2023 áprilisához képest 12 százalékponttal növekedett azok aránya, akik inkább nem elégedettek azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Ennek hátterében leginkább a reálbércsökkenés és a hatalmas mértékű infláció állhat.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2023. június 04 – június 07. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1014 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.