A pécsiek civil rendezvényként tekintenek a Pécs Pride-ra

A Publicus Intézet 2021. július 29 – augusztus 03 között, Pécs önkormányzatának megbízásából kérdőíves adatfelvételt készített a pécsi lakosság körében. A válaszadók a kérdőív kérdéseire a kérdezőbiztosainknak telefonon válaszoltak. A mintába 1002 fő pécsi került, a kutatás eredményeként kapott adatbázis a város felnőtt népességére nem, életkor, iskolázottság és városrész szerint reprezentatív.

Bár a város lakói alapvetően elfogadók a melegekkel, hétköznapi helyzetekben melegekkel, más szexuális orientáltságúakkal találkozni nem jelent a többségnek problémát. Ám az kiemelendő, hogy minden második megkérdezett szerint a homoszexualitás valamiféle rendellenesség, betegség. Ez az elfogadást nem feltétlen könnyítő szempont.

Azonban, a Pécsiek a jog előtti egyenlőség kérdéseiben már megosztottak. Azt, hogy a melegek élhessenek-e regisztrált élettársi viszonyban, a többség támogatja (55 százalék, 37 ellenében), ám azt, hogy köthessenek-e házasságot illetve fogadhassanak-e örökbe gyermeket enyhe többség ellenzi (45-51, 43-50).

A pécsiek többsége az évtizede megrendezésre kerülő Budapesti Pride-ot, a Pécsi Pride “anyarendezvényét” alapvetően inkább ellenszenvesnek tartja. Nagy az elutasítottsága a fővárosi rendezvénynek a kormánypárti és bizonytalan szavazók körében; az ellenzéki szavazóknak is csupán harmada számára szimpatikus.

Tízből hét válaszadó halott arról, hogy civil szervezetek idén nyáron Pécsre is szerveztek Pride-ot, ami a melegek, és a melegek elfogadásáért küzdők felvonulása a belvárosban. A megkérdezettek többsége szerint (inkább) ártalmas a város megítélésének, hogy lesz ilyen felvonulás. Tízből hat válaszadó összeségében ellenzi, hogy idén Pécs belvárosában is legyen Pride.

Tízből hat megkérdezett szerint az a helyes, ha a város vezetése távolmarad az eseménytől. A válaszadók kétharmada szerint inkább nem lenne helyes, ha a nemi identitásukért kiálló és az őket támogató felvonulók mellé csatlakoznának a kormány melegellenes politikáját elutasító pártok tagjai vagy vezetői is.

Ezen adatokból látszik, hogy Pécs lakossága meglehetősen megosztott a városban megrendezésre kerülő esemény kérdésében, ám egyértelmű, hogy nem szeretnének ezzel kapcsolatban konfrontációt.

A városban lakók értékelik a Pécsi Pride civil jellegét, amit az is megerősít, hogy a többség szerint nem lenne helyes, ha politikusok, politikai szervezetek megjelenjenek a rendezvényen, legyen az a városvezetés, vagy annak ellenzéke. Így kijelenthető: rendezvény civil jellege szolgálja leginkább a szervezők és a részvevők céljait.


A kutatás elején megvizsgáltuk a Pécsiek hétköznapi homoszexualitáshoz való kapcsolatát.

Tízből négy (39 százalék) megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy van olyan ember a személyes ismerősei, barátai, munkatársai között, akiről tudja, hogy homoszexuális.

A megkérdezettek harmada (36 százalék) tartja természetesnek, ha találkozik egy homoszexuális párral, amelynek tagjai férfiak. Így gondolja tízből hat (58 százalék) ellenzéki szavazó, a bizonytalan szavazók harmada (33 százalék), továbbá a Fidesz szavazók ötöde (22 százalék).

Minden negyedik (25 százalék) válaszadó tartja visszataszítónak azt, ha találkozik egy homoszexuális párral, amelynek a tagjai férfiak. Ezt mondta a Fidesz szavazók közel fele (45 százalék), a bizonytalan szavazók ötöde (21 százazék), illetve az ellenzéki szavazók 4 százaléka.

A megkérdezettek harmada (35 százalék) tartja természetesnek, ha találkozik egy homoszexuális párral, amelynek tagjai nők. Ezt mondta tízből hat (56 százalék) ellenzéki szavazó, a bizonytalan szavazók harmada (33 százalék), továbbá a Fidesz szavazók ötöde (21 százalék).

Minden negyedik (23 százalék) válaszadó visszataszítónak tartja azt, ha találkozik egy homoszexuális párral, amelynek a tagjai nők. Így gondolja tízből négy (44 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók ötöde (18 százazék), illetve az ellenzéki szavazók 5 százaléka.

Minden második (50 százalék) megkérdezett szerint a homoszexualitás valamiféle rendellenesség, betegség. Tízből négy (39 százalék) válaszadó gondolja úgy viszont, hogy ez egy természetes, az élettel együtt járó dolog.

Tízből hat (60 százalék) Fidesz szavazó, tízből öt (47 százalék) bizonytalan szavazó, illetve tízből négy (42 százalék) ellenzéki szavazó szerint is a homoszexualitás valamiféle rendellenesség, betegség. Így nyilatkozott a legfeljebb 8 általánost végzettek többsége (55 százalék), a szakmunkások, az érettségizettek, továbbá még a diplomások közel fele is (47-49-44 százalék).

A kutatás következő részében a melegekkel kapcsolatos egyes szakpolitikai ügyek megítélését vizsgáltuk.

A megkérdezettek enyhe többsége (55 százalék) támogatja, hogy a homoszexuálisok hivatalosan regisztrált élettársi viszonyban élhessenek, tízből közel négy (37 százalék) válaszadó azonban elutasítja ezt. Míg az ellenzéki szavazók döntő többsége (85 százalék) támogatja a hivatalosan regisztrált élettársi viszonyt, addig tízből hat (62 százalék) Fidesz szavazó ellenzi ezt.

A 60 évnél idősebbek, illetve a nyugdíjasok azok, akik a legkevésbé (45 százalék) támogatják azt, hogy a homoszexuálisok hivatalosan regisztrált élettársi viszonyban élhessenek.

A válaszadók fele (51 százalék) nem támogatja, hogy a homoszexuális párok házasságot köthessenek. Ezt mondta tízből nyolc (81 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók közel fele (46 százalék), illetve az ellenzéki szavazók ötöde (19 százalék).

Minden második megkérdezett nem támogatja, hogy homoszexuális párok gyermeket fogadhassanak örökbe. (50 százalék). Így nyilatkozott tízből nyolc (83 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók közel fele (46 százalék), illetve minden hetedik (14 százalék) ellenzéki szavazó.  

A kutatás harmadik részében a Pride felvonuláshoz kapcsolódó attitűdöket mértük meg.

Minden ötödik (18 százalék) válaszadó tartja (inkább) szimpatikusnak a minden évben megrendezett Budapest – Pride felvonulást, ami a melegek, és a melegek elfogadásáért küzdők felvonulása. Ugyanilyen arányban mondták azt (18 százalék), hogy a felvonulás szimpatikus lenne, de ebben a formában nem az.

Tízből hat (57 százalék) megkérdezett azonban (inkább) ellenszenvesnek tartja a fővárosi rendezvényt. Ezt mondta tízből nyolc (83 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók többsége (55 százalék), továbbá még az ellenzék szavazók harmada (32 százalék) is.

Tízből hét (68 százalék) válaszadó halott arról, hogy civil szervezetek idén nyáron Pécsre is szerveztek Pride-ot, ami a melegek, és a melegek elfogadásáért küzdők felvonulása a belvárosban. Tízből nyolc (79 százalék) Fidesz szavazó, az ellenzéki szavazók közel kétharmada (63 százalék), továbbá tízből hat bizonytalan szavazó is hallott az eseményről.

Főleg a Belvárosban (77 százalék) és az Uránvárosban (76 százalék) élők hallottak az eseményről, a Kertvárosban (60 százalék) és a Meszes városrészben élők (64 százalék) kevésbé.

A megkérdezettek többsége (54) szerint (inkább) ártalmas a város megítélésének, hogy lesz ilyen felvonulás. Minden tizedik (12 százalék) válaszadó szerint (inkább) jót tesz, minden negyedik (25 százalék) megkérdezett szerint pedig (érdemben) nem befolyásolja a város megítélést a Pride megszervezése.

A Fidesz szavazók túlnyomó többsége (84 százalék), a bizonytalan szavazók fele (51 százalék), az ellenzéki szavazóknak pedig az ötöde szerint (inkább) ártalmas a város megítélésének a rendezvény megtartása.

Tízből hat (57 százalék) megkérdezett összeségében ellenzi, hogy idén Pécs belvárosában is legyen Pride. Tízből kettő válaszadó (19 százalék) támogatja, a megkérdezettek negyede (23 százalék) pedig közömbös a rendezvény iránt.

Tízből kilenc (87 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók többsége (53 százalék), továbbá az ellenzéki szavazók negyede ellenzi a rendezvényt. Az ellenzéki szavazók és a bizonytalan szavazók harmada (32-32 százalék) is közömbös a Pride iránt.

Tízből hat (57 százalék) válaszadó szerint az a helyes, ha a vezetés távolmarad az eseménytől, mert annak a megítélése vitatott. A megkérdezettek negyede (23 százalék) szerint az a helyénvaló, ha város vezetése magas szinten jelen van, és minden tizedik (11 százalék) megkérdezett mindegy, hogy ott van-e a városvezetés, vagy sem a rendezvényen.

Tízből nyolc (80 százalék) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók többsége (55 százalék), továbbá tízből három (31 százalék) ellenzéki szavazó szerint az a helyes döntés, ha a város vezetősége távol marad az eseménytől, mert annak megítélése vitatott.

A megkérdezettek kétharmada (64 százalék) szerint inkább nem lenne helyes, ha a nemi identitásukért kiálló és az őket támogató felvonulók mellé csatlakoznának a kormány melegellenes politikáját elutasító pártok tagjai vagy vezetői is. Így nyilatkozott tízből nyolc (80 százalék) Fidesz szavazó, tízből hat (62 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá még az ellenzéki szavazók közel fele is (45 százalék)

Főleg a Belvárosban (70 százalék) és a Meszes városrészben (72 százalék) vetik el ezt az ötletet leginkább.