Pártok támogatottsága – 2024. április

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából április 26-30. között 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát, illetve az emberek elégedettségét.

A megkérdezett kétharmada (65 százalék) inkább nem elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói, illetve a Tisza Párt szavazói közül szinte az összes (97 és 95 százalék), a bizonytalan szavazók háromnegyede (73 százalék), illetve minden ötödik (19 százalék) Fidesz szavazó.

2021 januárja óta az elégedettség egyedül a 2022-es választás hónapjában volt a pozitív tartományban, ám azóta drámaian csökkent. Míg 2022 áprilisában csupán 46 százalék volt az elégedetlenek aránya, addig 2023 novemberében 62 százalék volt ez az arány. 2024 januárja óta 5 százalékponttal növekedett az elégedetlenek aránya (60 százalékról 65 százalékra).

Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 24 százalék.

A Magyar Péter vezette Tisza Párt 14 százalékon, a DK pedig 12 százalékon áll.

Az MSZP és a Mi Hazánk 3-3 százalékon, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt pedig 2-2 százalékon áll szintén az összes megkérdezett körében.

A Jobbik, az LMP, és a Párbeszéd támogatottsága 1-1-1 százalék.

3 százaléknyi megkérdezett pedig csak egy széleskörű ellenzéki összefogásra szavazna.

bizonytalan választók aránya pedig 34 százalék.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2024. április 26 – 30. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.