Karácsony tudná legyőzni Orbánt 2022 tavaszán

Publicus Intézet a Népszava megbízásából október 2 – 4. között 1004 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az ellenzéki előválasztáson résztvevők esélyeiről 2022 tavaszán.

Ha Karácsony Gergely lesz Orbán Viktor kihívója, a megkérdezettek 38 százaléka a Karácsony vezette hatpárti összefogásra tenné a voksát, a válaszadók 34 százaléka pedig az Orbán vezette Fidesz-KDNP összefogásra.

Ha Dobrev Klára lesz Orbán Viktor kihívója, a megkérdezettek 35 százaléka szavazna a  Dobrev vezette hatpárti összefogásra, a válaszadók 37 százaléka pedig az Orbán vezette pártszövetségre.

Ha Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója, a megkérdezettek 33 százaléka a Márki-Zay vezette hatpárti összefogásra szavazna, a válaszadók 38 százaléka pedig az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP összefogásra.

A megkérdezettek 42 százaléka annak örülne jobban, ha 2022 után is a Fidesz kormányozna, a válaszadók 45 százaléka pedig annak, ha az összefogott ellenzék venné át a kormányzást.

Tízből kettő (19 százalék) bizonytalan szavazó inkább azt szeretné, hogy újra a Fidesz alakítson kormányt, tízből három (31 százalék) bizonytalan szavazó pedig azt, hogy az összefogott ellenzék.

Ha Karácsony Gergely lesz Orbán Viktor kihívója:

A megkérdezettek 38 százaléka, (amennyibben elmegy szavazni), a Karácsony vezette hatpárti összefogásra tenné a voksát, a válaszadók 34 százaléka pedig az Orbán vezette Fidesz-KDNP összefogásra.

A bizonytalan szavazók harmada (35 százalék) a Karácsony Gergely vezette szövetségre, tizede (12 százalék) pedig az Orbán Viktor vezette szövetségre szavazna.

Ebben a felállásban a jelenlegi miniszterelnököt választaná továbbá a Jobbik szavazók 6 százaléka, és a DK szavazók 3 százaléka is.

Ha Dobrev Klára lesz Orbán Viktor kihívója:

A megkérdezettek 35 százaléka, (amennyibben elmegy szavazni), a Dobrev vezette hatpárti összefogásra tenné a voksát, a válaszadók 37 százaléka pedig az Orbán vezette Fidesz-KDNP összefogásra.

Tízből három (31 százalék) bizonytalan szavazók a Dobrev Klára vezette szövetségre, közel minden hetedik válaszadó (15 százalék) pedig az Orbán Viktor vezette szövetségre szavazna.

Ebben a felállásban a jelenlegi miniszterelnököt választaná továbbá a Jobbik szavazók 7 százaléka, továbbá a Momentum és az MSZP-P 3-3 százaléka is.

Ha Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója:

A megkérdezettek 33 százaléka, (amennyibben elmegy szavazni), a Márki-Zay vezette hatpárti összefogásra tenné a voksát, a válaszadók 38 százaléka pedig az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP összefogásra.

Tízből három (30 százalék) bizonytalan szavazók a Márki-Zay Péter vezette szövetségre, közel minden hatodik válaszadó (17 százalék) pedig az Orbán Viktor vezette szövetségre szavazna.

Ebben a felállásban a jelenlegi miniszterelnököt választaná továbbá a Jobbik és DK szavazók 4-4 százaléka, továbbá a Momentum és az MSZP-P 3-3 százaléka is.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2021. október 2–4. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1004 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.