Főpolgármester-választás: célfotó dönthet

Publicus Intézet Népszava megbízásából szeptember 9-14 között 1006 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a budapesti főpolgármester-választás várható eredményeit. Az összes megkérdezett körében Tarlós Istvánra 37 százalék, Karácsony Gergelyre 34 százalék, míg Puzsér Róbertre 4 százalék tervezi leadni szavazatát.

——————-

Az megkérdezett Budapesti választókorú lakosok 37 százaléka tervezi, hogy október 13-i önkormányzati választásokon Tarlós Istvánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaz, míg 34 százalék Karácsony Gergelyre, az ellenzéki pártok közös jelöltjére tervezi leadni a szavazatát.

Puzsér Róbert, az ÁCE jelöltje 4 százalékra számíthat, míg Berki Krisztián független jelöltre az összes megkérdezett kevesebb mint 1 százaléka szavazna. A bizonytalanok aránya 25 százalék.

Főpolgármester-választás – 2019 szeptember

Tarlós István (Fidesz-KDNP) legfontosabb bázisa a 45 és 59 év közötti, illetve a szakmunkás végzettségű szavazók, míg a magasabban iskolázottak, és a fiatalabbak, valamint az idősebbek körében alacsonyabb a támogatottsága.

Karácsony Gergelyre (Momentum-DK-MSZP-P-LMP) a Fidesz szavazók 9, az MSZP szavazók 91, a DK szavazók 95, míg a Momentum szavazók 69 százaléka tervezi, hogy szavaz.

A kutatás eredményeiről további részletek, a Népszavában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. szeptember 9-14 között a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Mikrocenzus 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, és városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a fővárosi lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.