Előnyben Karácsony Gergely kihívóival szemben Budapesten

Publicus Intézet a Népszava megbízásából május 6 – 10. között 1055 fő budapesti megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta azt, hogy a fővárosiak kire szavaznának a 2024. június 9-i önkormányzati választáson.

Közel minden második (46 százalék) válaszadó Karácsony Gergelyre, közel minden negyedik Vitézy Dávidra (23 százalék), illetve minden ötödik (19 százalék) megkérdezett pedig Szentkirályi Alexandrára szavazna a 2024. június 9-i önkormányzati választáson. (Közel ugyanilyen arányok jöttek ki a 2024 márciusi felmérésünk során is, amikor még nem lehetett tudni, ki lesz a Fidesz jelöltje, illetve a Tisza Párt még nem létezett).

Amennyiben Szentkirály Alexandra visszalépne, akkor is szintén közel minden második (47 százalék) válaszadó szavazna Karácsony Gergelyre, illetve Vitézy a szavazatok 36 százalékát szerezné meg.

Vitézy visszalépése esetén a válaszadók többsége (53 százalék) Karácsony Gergelyre szavazna, Szentkirályi pedig a szavazatok negyedét (25 százalék) szerezné meg.


Közel minden második (46 százalék) válaszadó Karácsony Gergelyre (Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum) szavazna a 2024. június 9-i önkormányzati választáson. Így nyilatkozott az ellenzéki szavazók közül tízből kilenc (88 százalék), a Tisza Párt szavazóinak enyhe többsége (52 százalék), a bizonytalan szavazók negyede (27 százalék), illetve a Fidesz szavazók 3 százaléka.

Vitézy Dávidra (LMP, Civil, Jobbik) a megkérdezettek közel negyede (23 százalék) szavazna. Ezt mondta a Tisza Párt szavazó közül tízből közel négy (37 százalék), a bizonytalan szavazók közül tízből három (29 százalék), a Fidesz szavazóinak 15 százaléka, illetve az ellenzéki szavazóknak az egy százaléka.

Minden ötödik (19 százalék) válaszadó szavazna Szentkirályi Alexandrára, a Fidesz-KDNP jelöltjére. Így nyilatkozott a Fidesz szavazói közül tízből hét (71 százalék), Tisza Párt szavazóinak és a bizonytalan szavazóknak a 4-4 százaléka, illetve az ellenzéki szavazók 1 százaléka.

(A megkérdezettek 3 százaléka Grundter Andrásra, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjére szavazna, illetve minden tizedik – 9 százalék – válaszadó vagy nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre)

Amennyiben Szentkirály Alexandra visszalépne, akkor is szintén közel minden második (47 százalék) válaszadó szavazna Karácsony Gergelyre a 2024. június 9-i önkormányzati választáson. Ezt mondta ellenzéki szavazók közül tízből kilenc (89 százalék), a Tisza Párt szavazóinak enyhe többsége (53 százalék), a bizonytalan szavazók több mint negyede (28 százalék), illetve a Fidesz szavazók 5 százaléka.

Egy ilyen esetben Vitézy a szavazatok 36 százalékát szerezné meg. Rá tenné a voksát a Fidesz szavazók közel kétharmada (63 százalék), a Tisza Párt szavazói közül tízből négy (40 százalék), a bizonytalan szavazók közül tízből három (31 százalék), illetve az ellenzéki szavazók 8 százaléka.

(A megkérdezettek 2 százaléka Grundter Andrásra, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjére szavazna, illetve 16 százaléknyi válaszadó vagy nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre)

Amennyiben Vitézy Dávid lépne vissza, akkor a válaszadók többsége (53 százalék) Karácsony Gergelyre szavazna. Így nyilatkozott az ellenzéki szavazók közül tízből kilenc (92 százalék), a Tisza Párt szavazói közül tízből hét (69 százalék), a bizonytalan szavazók közül tízből három (29 százalék), illetve a Fidesz szavazóinak a 4 százaléka.

Egy ilyen esetben Szentkirályi Alexandra a szavazatok negyedét (25 százalék) szerezné meg. Rá adná a voksát a Fidesz szavazói közül tízből közel kilenc (86 százalék), a Tisza Párt szavazóinak a 7 százaléka, a bizonytalan szavazóknak a 6 százaléka, illetve az ellenzéki szavazók 1 százaléka.

(A megkérdezettek 2 százaléka Grundter Andrásra, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjére szavazna, illetve 21 százaléknyi válaszadó vagy nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre)

2024 márciusában – amikor még nem lehetett tudni, ki lesz a Fidesz jelöltje, illetve a Tisza Párt még nem létezett – közel minden második válaszadó (47 százalék) mondta azt, hogy Karácsony Gergelyre szavazna a 2024. június 9-i önkormányzati választáson. Akkor így nyilatkozott az ellenzéki szavazók közül szinte az összes (94-95 százalék), a bizonytalan szavazók közül tízből négy (38 százalék), a Kétfarkú Kutyapárt szavazói közül tízből hét (69 százalék), illetve a Fidesz szavazóinak a 2 százaléka.

Minden ötödik (20 százalék) válaszadó mondta azt, hogy Vitézy Dávidra szavazna. Ezt mondta a Fidesz szavazóinak a harmada (33 százalék), illetve a Kétfarkú Kutyapárt szavazóinak és a bizonytalan szavazóknak a közel ötöde (22 és 19 százalék).

Közel minden ötödik (18 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy a Fidesz akkor még meg nem nevezett jelöltjére szavazna. Így nyilatkozott a Fidesz szavazók 46 százaléka, illetve a Mi Hazánk szavazóinak a 41 százaléka.

Amennyiben csak Karácsony és Vitézy között lehetett választani, akkor a válaszadók közel fele (47 százalék) a Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum jelöltjét, a megkérdezettek harmada (34 százalék) pedig az akkor még csak az LMP jelöltjét választotta. Karácsonyt választotta az ellenzéki szavazók közül szinte az összes (94-95 százalék), a bizonytalan szavazók közül tízből négy (37 százalék), a Kétfarkú Kutyapárt szavazói közül tízből hét (71 százalék), illetve a Fidesz szavazóinak a 4 százaléka, Vitézyt pedig a kormánypárt szavazóinak a 62 százaléka, a Mi Hazánk szavazóinak a 55 százaléka, illetve a bizonytalan szavazóknak a 28 százaléka választotta.

Előző kutatásunk 2024. március 8-14 között, 1075 fő, 18+ budapesti választókorú megkérdezésével készült, és Dull Szabolcs blogjában jelent meg.

A mostani kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatókA kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2024. május 6 – 10. között a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1055  fő telefonos és online megkérdezésével, a Publicus Budapesti Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a fővárosi lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.